Klaus se zastal Nečase. Snad se nenechá zviklat, doufá

Domácí Domácí
31. 1. 2012 16:57
Podle prezidenta jde o další krok v likvidaci suverenity jednotlivých evropských zemí
Prezident Václav Klaus
Prezident Václav Klaus | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus souhlasí s postojem Petra Nečase o odmítnutí účasti České republiky na dohodě o fiskální odpovědnosti.

"Nemyslím, že se přidal k Velké Británii, spíše to interpretuji tak, že jednal jako zodpovědný představitel České republiky. Nemáme důvod se za nikoho schovávat a k někomu se přidávat," uvedl Klaus s tím, že pevně věří, že se premiér nenechá ve svém postoji zviklat.

Prezident se do probírané dohody tvrdě opřel. "Ať nám nikdo nenamlouvá, že jde o rozpočtovou kázeň. Jde o zneužití dnešní vážné situace v eurozóně k protlačení něčeho, co by ještě před několika lety, např. v období schvalování Lisabonské smlouvy, nemělo šanci na úspěch," dodal.

Podle něj jde o další krok v likvidaci suverenity jednotlivých evropských zemí, který je zbavuje odpovědnosti za vlastní státní rozpočty.

Klíčový summit, který Evropskou unii mění v rozpočtový pakt, postavil na jednu stranu pětadvacet států souhlasících s pravidly fiskální unie a na stranu druhou odmítající Česko a Velkou Británii.

Jednou z příčin, proč se ČR v pondělí k dohodě nepřipojila, je podle Nečase to, že není vyjasněno, jakým způsobem by se pakt v Česku ratifikoval. K podpisu podle něj potřebuje premiér mimo jiné zmocnění prezidenta, jehož podpis je pak třeba i k dokončení ratifikace.


 

Právě se děje

Další zprávy