Klaus se zastal Fischera, za rozpočet prý může ODS

Domácí Domácí
11. 12. 2009 12:41
Ráno prezident jednal s ministrem financí Eduardem Janotou
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus ráno přijal ministra financí Eduarda Janotu. A posléze se ostře opřel do ODS.

Tématem ranního rozhovoru byl ve středu schválený státní rozpočet na rok 2010. Oba politici se shodli, že prosazený rozpočet je nepodařený.

ČSSD totiž na poslední chvíli prosadila za pomoci dalších partají svou a přesunula několik miliard.

Socialisté tak za pomoci komunistů protlačili přidání peněz zemědělcům, dorovnání platů státních zaměstnanců i více financí na sociální služby. A to navzdory varování Janoty, že kvůli tomu vzroste deficit na 5,8 procenta HDP.

Trosky zbyly i z úsporného balíčku, který sněmovna těžkopádně schválila v září.

Schválený rozpočet je selháním ODS

Janota proto nevyloučil, že může ve funkci skončit. Klaus mu ovšem naznačil, že by byl rád, kdyby v čele ministerstva financí setrval.

Více bude zřejmě známo v pondělí, kdy Janotu čeká schůzka s premiérem Janem Fischerem. "Ta debata bude rozhodující pro moje další rozhodování," řekl dnes bez dalšího vysvětlování ministr.

Dopoledne se Klaus zastal premiéra Fischera a kritizoval stranu, kterou před lety zakládal. Schválení rozpočtu podle něj bylo selháním ODS.

"Pan Fischer a vláda nemají žádné poslance, ODS má nějaké poslance a ti měli ve středu něco udělat," prohlásil v rozhovoru pro TV Nova. "ODS neprosadila žádný ze svých návrhů ani o ně podle mého názoru strašně moc nebojovala."

Narážel tak na čtvrteční výrok předsedy nejsilnější parlamentní strany Mirka Topolánka, který z konečné podoby rozpočtu viní právě šéfa vlády. "Je to věc ministerského předsedy Fischera a celé vlády. Ministři nominovaní ODS nic špatného neudělali," prohlásil Topolánek.

On sám se přitom jakéhokoliv vyjednávání nezúčastnil, protože odjel do Spojených států.

 

Právě se děje

Další zprávy