Klaus s vládou spěchá. Směšné, řekl na to Topolánek

Domácí Domácí
30. 3. 2009 17:45
Prezident podle vlastních slov stále čeká na dohodu politiků
Prezident Václav Klaus
Prezident Václav Klaus | Foto: Reuters

Praha - Prezident Václav Klaus dal dnes znovu najevo, že chce rychle změnit situaci, kdy Česku vládne kabinet v demisi.

"To, že se dvě nejsilnější strany dohodly na předčasných volbách, je dobré, ale vlády se to vůbec netýká," řekl prezident při brífinku, který se netýkal domácí politiky, ale návštěvy izraelského prezidenta Šimona Perese. 

"Vláda v demisi je polovládou a je v zájmu celé naší země, všech politických stran a všech občanů, aby byla v co nejkratší možné době nahrazena vládou s plnohodnotným mandátem," uvedl dále prezident.

Proč pikosekundy

Ten opakuje slova, která řekl minulý týden, když mu premiér Mirek Topolánek přinesl demisi své vlády. Kabinet byl k odstoupení donusen, protože minulé úterý prohrál ve sněmovně hlasování o důvěře.

Klaus přisetkání s Topolánkem řekl, že chce rychlé řešení a kabinet založený minmálně na podpoře 101 poslance. Odmítl přitom, že by se nový kabinet opíral o přeběhlíky.  

Rychlosti, již prezident při utváření nové vlády preferuje, se dnes opět podivoval odstupující premiér Topolánek.

"Doufám, že doba, kterou k jednání dostaneme, budou aspoň dny, ne-li už týdny. Já se obávám, aby to nebyly hodiny," uvedl nejdříve Topolánek na tiskové konferenci vlády.

"Překotná snaha, jak urychlit řešení, mi připadá směšná," uvedl premiér.

Podobně reagují i ministři končící vlády.

Vzpomínka na rok 1997

"Jsem přesvědčen, že zde po dobu předsedání unii může být vláda v demisi. Představa, že na evropská jednání přijdou noví lidé, je naivní," cituje ČTK ministra práce a místopředseda ODS Petra Nečase.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman reagoval připomněl pád Klausovy vlády v roce 1997. "Když Klausova vláda v roce 1997 podala demisi, byla v ní měsíc, než vznikla vláda nová. My za sebou nemáme ještě ani týden vlády v demisi."

A stejnou historii pak prezidentovi připomněl ministr vnintra Ivan Langer. "Mám pocit, když čtu slova Václava Klause z období politické krize sarajevského atentátu, takže celou řadou svých konkrétních kroků a konkrétních vyjádření popírá sám sebe," řekl. 

Langer na prameni

Právě postava ministra vnitra je nyní jedním z bodů, na nichž může ztroskotat politická dohoda ve sněmovně.

Lídr socialistů Jiří Paroubek ji totiž v jednom  z hlavních bodů podmíňuje tím, že ministr vnitra ve vládě ihned skončí, i kdyby zbytek Topolánkova kabinetu pokračoval ve vládnutí až do konce českého předsednictví EU.

Rozdíly jsou však mezi předsedy největších politických stran i v dalších věcech.

Zatímco Topolánek chce, aby do voleb dovládl politický kabinet, Paroubek požaduje vládu odborníků.

Jejich názory se rozcházejí i co se termínu voleb týče - ODS navrhuje září, ČSSD říjen.

 

Právě se děje

Další zprávy