Klaus rozdal milosti. I ženě, která vyráběla pervitin

Markéta Chaloupská
8. 7. 2009 14:43
Celkem prezident rozdal patnáct milostí
Foto: Reuters

Praha - Prezident Václav Klaus ve středu podepsal milost patnácti lidem, z toho čtyřem cizincům.

Mezi nimi je i bývalý voják Vasil Popovič, který byl odsouzen na čtyři měsíce za to, že se včas nevrátil z vycházky.

"Prezident vzal v úvahu, že skutek, který se stal více jak před 10 lety, nebyl nijak společensky nebezpečný a že v současné době vojenská služba již není povinná," uvedl tiskový mluvčí Hradu Martin Erva.

Klause k udělení milosti prý vedly hlavně humanitární důvody.

Tak odůvodnil například prominutí zbytku trestu pro Radku Tacinovou, která si v cele odpykává trest za výrobu pervitinu a křivou výpověď u soudu.

"Prezident vzal v úvahu, že jmenovaná část trestu vykonala, již dva roky úspěšně abstinuje a řádně pečuje o svého ročního syna. Milost byla udělena se stanovením čtyřleté podmínky," vysvětlil Erva.

Klaus také prominul trest bývalému policistovi Radanu Kolářovi, který svou nedbalostí způsobil, že se neoprávnění lidé dostali k materiálům s osobními údaji.

"Radanu Kolářovi prezident republiky prominul pětiměsíční podmíněný trest, zbytek trestu zákazu výkonu služebního poměru u Policie ČR, zákaz výkonu pracovního poměru u obecní a městské policie a zahladil odsouzení," sdělil Erva.

Klaus vzal podle mluvčího v úvahu, že Kolář byl v práci údajně vždy kladně hodnocen a v minulosti nebyl trestán

Polednová si trest odpyká

Milosti prezidenta Klause nevzbuzují na rozdíl od jeho předchůdce Václava Havla velké emoce.

Pozornost veřejnosti připoutalo Klausovo rozhodnutí neudělit milost komunistické prokurátorce Ludmile Brožové Polednové.

Letos v srpnu zase Klaus z titulu své funkce nařídil policii, aby nestíhala muže, který na internetu nabízel k prodeji kyčelní kloub, který údajně lékaři vyoperovali samotnému Klausovi.

V jednom případě ovšem prezident upustil od bezkonfliktního přístupu, který v otázce milostí doposud zastával - v únoru omilostnil Emila Novotného, který byl v polovině devadesátých let v Thajsku odsouzen za pašování pěti kilogramů heroinu na padesát let vězení.

Velká politika i lidské osudy

Klaus svou práci s milostmi zmínil i v kandidátském projevu před prezidentskou volbou. Uvedl, že spojuje aktivitu ve velké politice s "vnímáním individuálních a hluboce lidských problémů jednotlivých občanů naší země".

 

Právě se děje

Další zprávy