Klaus: Projev Zemana jsem neviděl, přesunovat ho neměl

ČTK ČTK
31. 12. 2013 13:56
Jeho by prý ve funkci prezidenta nikdy nenapadlo tradici porušit
Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: Reuters

Praha - Bývalý prezident Václav Klaus nesledoval vánoční poselství svého nástupce ve funkci Miloše Zemana. Soudí, že porušení tradice novoročních projevů a přesunutí prezidentovy řeči na Vánoce bylo zbytečné. 

Klaus to novinářům řekl poté, co v sídle televizní stanice Prima předtočil svůj novoroční rozhovor.

K obsahu Zemanova poselství se nechtěl Klaus vyjadřovat. Vnímá prý ale kritické ohlasy na řeč svého nástupce. Projev podle něj nebyl vizí a návodem, kam má země směřovat.

Jeho samotného by prý v prezidentské funkci nikdy nenapadlo zrušit tradici novoročních projevů hlavy státu.

Klaus v pterý neprozradil, co v předtočeném speciálním díle diskusního pořadu Partie pronesl. Využil prý pouze nabídky Primy i s ohledem na to, že v televizním éteru bude na Nový rok chybět tradiční prezidentský projev.

Zeman své vánoční poselství pronesl 26. prosince. Jeho předchůdci hovořili vždy na Nový rok. Prezident však poukazuje na to, že tradice novoročních projevů je přežitkem z doby komunismu. Sám se hlásí k masarykovské první republice.

Politici jeho projev hodnotili převážně jako bilanční a nekonfliktní. Některým v něm ale chyběl pohled do budoucnosti. Mediální odborníci měli Zemanův projev za sebestředný.

Prezidenta na internetu po jeho vánočním poselství většina lidí kritizovala. Více než čtyři pětiny příspěvků na českých zpravodajských serverech nebo sociálních sítích, které se týkaly Zemana, vyzněly negativně, uvedla po projevu společnost Yeseter Now.

 

Právě se děje

Další zprávy