Klaus přijal prezidenta EU. Váhal, jak ho oslovovat

Domácí ČTK Domácí, ČTK
29. 1. 2010 16:34
Každý máme na Unii jiný názor, připomněl ještě před schůzkou
Foto: Reuters

Praha - Prezident Václav Klaus přijal na Pražském hradě prezidenta Evropské unie Hermana Van Rompuye, který je v ČR na pracovní návštěvě.

Podle vlastních slov ho považuje za vysokého funkcionáře EU, se kterým se v pohledu na dnešní Evropskou unii těžko shodne.

"Já přijmu tohoto vysokého představitele Evropské unie, jako jsem celá léta přijímal další vysoké funkcionáře," řekl český prezident ještě před začátkem schůzky. "Že mám zcela jiný názor na to, jak by měla Evropská unie vypadat, než on, to je věc druhá."

Prezident, nebo předseda?

Klaus dal zároveň najevo, že váhá s tím, jak bude Van Rompuye titulovat. Oficiální název jeho funkce zní stálý předseda Evropské rady, běžně se ale užívá titul evropský prezident.

Odpověď na tuto otázku ale média nedostala, ani když Klaus Van Rompuye na Pražském hradě přivítal. Oba politici si před novináři pouze potřásli rukou a usedli k jednacímu stolu.

Klaus patřil mezi nejzatvrzelejší odpůrce Lisabonské smlouvy, která post prezidenta EU vytvořila. Dlouhodobě také kritizuje prohlubování evropské integrace.

Unii jako poslední politik v EU napínal odkládáním svého podpisu pod Lisabonskou smlouvou. Když ji nakonec podepsal, prohlásil, že Česká republika přestane být kvůli "Lisabonu" suverénním státem.

V souvislosti s pomocí EU Haiti Klaus nedávno kritizoval také nejasné rozdělení rolí při vedení Unie. Na hodnocení jejích nových představitelů - prezidenta EU a ministryně zahraničí - je podle něj ale ještě brzy. "O těchto dvou postech si zatím nemyslím vůbec nic," poznamenal.

Van Rompuy se dnes sešel rovněž s premiérem Janem Fischerem. Mluvili spolu o hospodářské strategii EU do roku 2020, o evropské pomoci při odstraňování následků zemětřesení na Haiti či o dalším postupu unie v boji se změnami klimatu.

 

Právě se děje

Další zprávy