Klaus přijal demisi Radka Johna. Že to ale trvalo, řekl

Domácí Domácí
20. 5. 2011 13:42
Prezident rezignaci Radka Johna očekával, ale překvapilo ho, že "to trvalo tak dlouho"
Petr Nečas se sešel s Václavem Klausem na Pražském hradě.
Petr Nečas se sešel s Václavem Klausem na Pražském hradě. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Petr Nečas v pátek v poledne přinesl na Pražský hrad demisi vicepremiéra Radka Johna.

Prezident Václav Klaus ji převzal se slovy, že ji očekával, nemá s ní problém. "Překvapilo mě ale, že to trvalo tak dlouho. Ještě si o tom půjdu s panem premiérem popovídat," uvedl Klaus na začátku schůzky. Krátce na to Johnovu demisi přijal.

John rezignaci ohlásil minulou středu, v úterý ji předal premiéru Nečasovi. S ministerským předsedou se předseda Věcí veřejných neshodl na obsazení svého nového úřadu pro boj s korupcí a z vlády se rozhodl odejít.

Po schůzce s Klausem Nečas jen obecně řekl, že se s prezidentem bavili také o aktuální politické situaci a že z ní žádné konkrétnosti nevzešly.

Odchodem Johna z postu vicepremiéra pro korupci podle Nečase tento post nezanikne, jeho obsazení se bude řešit na koaliční úrovni.

Písemný dodatek ke koaliční smlouvě, na jehož sepsání se ODS, TOP 09 a VV ve středu domluvily, musí minimálně zohlednit změny, ke kterým v personálním obsazení vlády v posledních týdnech došlo. "Součástí koaliční smlouvy je i seznam členů vlády s jejich konkrétní pozicí a některá další ustanovení, která se týkají například náměstků," dodal Nečas.

John v souvislosti se svým odchodem z vlády řekl, že post vicepremiéra pro korupci byl zesměšněný tím, že si nemohl vybrat svůj tým. Na tom, že John obsadí nově vytvořený post koordinátora boje s korupcí, se koaliční strany dohodly po dubnové vládní krizi, která vyústila v odchod Johna z postu ministra vnitra.

Nečas a John se mimo jiné hádali o bývalého náměstka vnitra Michala Moroze. Premiér prohlásil, že Moroz nikdy nebude zaměstnancem Úřadu vlády, pod který Johnův protikorupční výbor spadá.

Moroz byl v minulosti kritizován za úzké vazby na bezpečnostní agenturu ABL, která patřila faktickému šéfovi Věcí veřejných Vítu Bártovi.

John si chtěl do svého týmu přivést i Libora Michálka, někdejšího šéfa Státního fondu životního prostředí, jehož výpověď o možné korupci odstartovala aféru Drobil. Premiér Nečas však zpochybnil jeho kvalifikaci pro tuto práci.

"Není mi umožněno sestavit tým, na který se mohu plně spolehnout. Tým, který již odvedl kus práce v oblasti protikorupční strategie a jejího konkrétního zavádění v praxi. A nemám ani jistotu, že by se i posléze neobjevovaly další obstrukce a komplikace vůči mému týmu spolupracovníků," zdůvodnil svůj odchod z vlády John.

Vyjednávači vládních stran se ve středu dohodli, že personální složení vlády budou řešit až v červnu. Do konference VV, z níž vzejde nové vedení nejmenší vládní strany, budou prý řešit jen programové otázky.

 

Právě se děje

Další zprávy