Klaus představil program Trikolóry: Je napsaný tak, aby mu rozuměla paní poštmistrová

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
4. 9. 2019 11:45
Václav Klaus mladší, který byl letos v březnu vyloučen z ODS, představil ve středu dopoledne program svého hnutí Trikolóra. V něm například stojí, že hnutí nebude v žádném případě podporovat zvyšování daní.
Václav Klaus mladší představil 4. září 2019 program hnutí Trikolóry, vedle něj stála poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková, která hnutí s Klausem spoluzakládala.
Václav Klaus mladší představil 4. září 2019 program hnutí Trikolóry, vedle něj stála poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková, která hnutí s Klausem spoluzakládala. | Foto: Radek Bartoníček

Několik dní před prvním sněmem Trikolóry zveřejnilo hnutí svůj program, který se podle jejího předsedy Václava Klause mladšího opírá o tři pilíře:
braňme normální svět, bohatství vzniká z práce a obrana národní demokracie. Během jejich představení stála vedle Klause spoluzakladatelka hnutí Zuzana Majerová Zahradníková, která byla také ještě nedávno poslankyní ODS. S Klausem byl také předseda Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek či předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása.

"Je to naprosto něco jiného, než mají ostatní politické strany. Náš program je stručný, jasný, psali jsme ho tak, aby mu rozuměla paní poštmistrová. Nepsali jsme ho pro vědce, ani pro lobbisty, psali jsme ho pro lidi. Je odvážný, protože je hodnotový. Spoustu lidí náš program naštve, spoustě se budeme líbit, ale ke všem oblastem našeho života říkáme, jak to vidíme my," uvedl Klaus mladší. Podle něj mají všichni zástupci hnutí dobrou náladu, protože "jsou na straně dobra a budou hájit správné věci".

V programu mimo jiné slibuje, že dostane peníze z daní k dobrým učitelům a dobrým ředitelům, zruší plošnou inkluzi a zastaví dle jeho názoru "ideologickou indoktrinaci dětí ve školách". Do ústavy chce Trikolóra zavést definici manželství jako svazku muže a ženy. "Podpoříme rodiny. Rodinu tvoří otec, matka a děti," říká Klaus. S tím také souvisí, že chtějí daňově zvýhodnit rodiny s alespoň třemi dětmi. 

Plánují také zjednodušit systém dotací nebo zrušit ministerstvo pro místní rozvoj. Mezi ty, které chce hnutí ochránit, patří i čeští řidiči, kteří jsou podle něj "štvanou zvěří".

Po Klausovi mluvila poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková, která se rozhodla odejít za Klausem na konci letošního dubna, kdy vystoupila z ODS. Podle ní se program hnutí nese v duchu hesla "vraťte lidem jejich zemi". "Dáváme důraz na manželsví, které je a musí být tvořeno mužem, ženou a dětmi," zopakovala.

Poslankyně zároveň upozornila, že jejich hnutí je proti vstupu země do eurozóny teď i v budoucnosti. "Prioritou jsou naše české zájmy, žijeme u nás, a proto nás zajímá, jak se daří lidem u nás, jak se mají, a tyto lidi budeme hájit," řekla Majerová Zahradníková s tím, že Trikolóra nepřipustí ani žádné další přidávání pravomocí Evropské unii.    

Otec kandidovat nebude

Program hnutí je rozdělený na patnáct částí, z nichž každá má svého garanta. Tím, kdo má na starosti zahraniční politiku hnutí, je bývalý prezident Václav Klaus starší. Na dotaz Aktuálně.cz, zda je možná jeho účast v parlamentních volbách v roce 2021, Klaus mladší odpověděl, že tomu tak nebude.

"Jsou to spekulace, které asi nemá nyní smysl komentovat. Otec něco takového vyloučil, je předsedou naší odborné komise, ale není členem hnutí Trikolóra zatím," uvedl Klaus mladší, který si ale "angažování" otce velmi pochvaluje. "Otec je politicky činný, každý den vydávají prohlášení se svým institutem, má obrovské renomé v zahraničí. Na tomto poli bych těžko hledal silnější osobu v jakékoliv politické straně," řekl.

Podle Klause mladšího právě jeho otec vytvořil zahraniční program Trikolóry, a to ve spolupráci s bývalým ministrem zahraničí Janem Kohoutem. "Udělal ji kvalitně, mělo to ohlas i mezi členy našeho hnutí. Když budeme řešit zahraničně politické věci, tak rozhodně ho k tomu pozvu," uvedl předseda a poslanec v jedné osobě.

Pokud jde o zahraniční politiku, Trikolóra dává najevo, že se chce starat především o lidská práva v Česku, až následně by se vyjadřovala k lidským právům v jiných zemích. Alespoň tak odpověděl Klaus mladší na dotaz, zda by se měla Česká republika ozývat v případě porušování lidských práv v jiných zemích.

"My jsme na straně skutečných lidských práv a demokracie. Toto bude naše pozice i v zahraniční politice. Na druhou stranu se musíme chovat jako malá země realisticky, protože například k naprosto šílenému porušování lidských práv dochází v Saúdské Arábii, ale je to velký přítel našeho největšího vojenského spojence, a tak se kolem toho chodí po špičkách. Tak pochybuji, že my to ve sněmovně nějak přetočíme na druhou stranu. Musíme se zejména starat o sebe, aby u nás byla lidská práva, aby naše země byla silná a vzkvétající, spolupracovat se svými sousedy, a to, co se děje na úplně druhé straně světa, tak k tomu přiložit také nějaký náš hlas. V tom svém významu, který ovšem není rozhodující," dodal Klaus.

Proti demokratické levici nic nemáme

V souvislosti s Trikolórou se hodně mluví také o poslanci ČSSD Jaroslavu Foldynovi, kterému už několik sociálních demokratů vzkázalo, že by měl odejít právě do Trikolóry. Klaus mladší na dotaz Aktuálně.cz, zda by Foldynu do svého hnutí vzal v případě jeho zájmu, reagoval tak, že něco takového nevyloučil.

"V Trikolóře je řada lidí, zejména mimo Prahu, ze 'staré levice', dříve bychom se asi shodli na máločem, ale v dnešním světě korektnosti, migrace, klimatu a všeho dalšího nejsou najednou od nás politicky tak nekonečně daleko. My proti demokratické levici nic nemáme, a až budu s panem Foldynou mluvit, tak s ním budu mluvit sám a výsledek potom sdělíme," uvedl Klaus mladší. 

 

Právě se děje

Další zprávy