Klaus: Pravice je oslabena, dává si vlastní góly

ČTK ČTK
19. 9. 2013 18:36
Exprezident podporuje blok Hlavu vzhůru, jenž velké šance ve volbách nemá.
Václav Klaus na byznys fóru v Moskvě. Duben 2013.
Václav Klaus na byznys fóru v Moskvě. Duben 2013. | Foto: Reuters

Praha - Exprezident Václav Klaus by si přál sjednocení pravice, která je nyní podle něho vlastní vinou oslabena. Do předčasných sněmovních voleb koncem října se to ale podle Klause nestihne.

Klaus ve čtvrtek podpořil blok Hlavu vzhůru někdejší europoslankyně Jany Bobošíkové, který zahájil předvolební kampaň v Praze na Andělu. Doufá, že blok voliče osloví a ve volbách uspěje.

Říjnové volby podle exprezidenta nebudou dobré. "Pravice je nesmírně oslabena, oslabuje se sama, do značné míry si dává své vlastní góly," řekl na mítinku Klaus.

Doufá, že nadcházející volby budou "jistými mezivolbami a mezikrokem", protože základní úkol, "seskupení sil na pravici, jistá integrace na pravici", se nestihne.

"Myslím, že ten úkol musíme dříve či později vykonat, jinak tady budou vládnout páni Sobotkové a nebude žádné síly, která by to mohla zastavit," zdůraznil Klaus. Bobošíkové volební blok je podle něho jedním z pokusů o integraci pravice.

Kopal? To jméno neznám

Exprezident se prý domníval, že už se na žádném mítinku neobjeví, k bloku Hlavu vzhůru ale cítí sympatie. Klaus, který bývá označován za euroskeptika, ocenil kritické postoje Bobošíkové k Evropské unii.

Po vystoupení na mítinku Klaus novinářům řekl, že neví, které jiné seskupení by měl podporovat. Na dotaz, který se týkal kandidatury pravicového radikála Jana Kopala na listině bloku v Libereckém kraji, exprezident uvedl, že toto jméno mu nic neříká a že vidí mnoho pro něj nepřijatelných osobností na různých kandidátkách.

Neřekl jsem, že nepůjdu do evropských voleb

Za nepřesnou interpretaci svého rozhovoru označil Klaus informaci z poloviny září, že nezvažuje kandidaturu do Evropského parlamentu.

"Žádné závěry. Odmítl, neodmítl, slíbil, rozhodl se, nic takového nenastalo," řekl exprezident. Dál záležitost nechtěl komentovat s poukazem na to, nyní Česko čekají sněmovní volby a o volby do EP nejde. "Nebudu k tomu vydávat žádný soud," dodal.

Blok Hlavu vzhůru sdružuje zástupce desítky stran a hnutí. Na kandidátkách jsou například někteří exposlanci ODS. Dosavadní předvolební průzkumy bloku šanci na vstup do dolní komory nedávají.

 

Právě se děje

Další zprávy