Klaus: Post velvyslankyně bych manželce velmi přál

ČTK ČTK
30. 4. 2013 15:30
Bývalý prezident to řekl po svém setkání s kardinálem Dominikem Dukou
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Někdejší český prezident Václav Klaus by své manželce Livii "velmi přál", aby se stala českou velvyslankyní na Slovensku. Řekl to médiím po svém setkání s kardinálem Dominikem Dukou.

Nástup Klausové na místo velvyslankyně v Bratislavě prosazuje Klausův nástupce Miloš Zeman, ostře proti se postavil ministr zahraničí a Zemanův soupeř z lednové přímé volby hlavy státu Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Klaus, který se setkal s Dukou, aby mu popřál k sedmdesátinám, po schůzce vyvracel spekulace některých médií, že je proti tomu, aby jeho žena na diplomatickou misi odjela, protože by se pak cítil odstrčen. "To je nesmysl, já bych jí tu funkci velmi přál," řekl někdejší prezident.

Klaus i jeho žena, původem Slovenka, v předvolební kampani jednoznačně proti Schwarzenbergovi podpořili právě Zemana. Klausová mimo jiné v narážce na rakouskou manželku ministra zahraničí poznamenala, že si neumí na Hradě představit první dámu, která neumí česky.

Exprezident Klaus sice levicově smýšlejícího Zemana označuje za svého ideologického protivníka, s nímž se v české politice potýká už dvě desetiletí, tato slova však dokonale popřel uzavřením opoziční smlouvy v roce 1998.

Ministr zahraničí Schwarzenberg nynějšímu prezidentovi v případu Klausové odmítá vyhovět a spor blokuje také nástup dalších diplomatů na zastupitelské úřady.

Činnost diplomacie paralyzována?

Zeman, který argumentuje svým silným mandátem z přímé volby, už dal najevo, že by případně mohl v této otázce ministra obejít a dohodnout se s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Ten ale takovou možnost odmítl a opakovaně aktéry vyzval, aby spor neřešili veřejně.

"Jednající postavy v tomto sporu mají povinnost se dohodnout," řekl novinářům stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. "Karel Schwarzenberg nemůže vyhlašovat, že se rok a půl nebudou vyměňovat velvyslanci, to je absurdní," dodal. Na Schwarzenbergově místě by prý odešel, pokud by zjistil, že není schopen se dohodnout.

I když šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček uvádí, že Zeman a Schwarzenberg spor vyřeší, ministr si myslí, že rozepře může trvat i rok či dva, tedy do konce ministrova funkčního období. Černínský palác dává najevo, že situace paralyzuje činnost diplomacie, výměna velvyslanců se podle všeho v podstatě zastavila.

 

Právě se děje

Další zprávy