Klaus poprvé nebyl na akci k 17. listopadu. Odpočíval

Pavel Baroch
18. 11. 2008 11:30
Poprvé od roku 1990 si prezident nepřipomněl výročí
Prezident Václav Klaus.
Prezident Václav Klaus. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Poprvé od roku 1990 nepoložil prezident 17. listopadu věnec na Národní třídě ani u vysokoškolských kolejí ani se osobně nezúčastnil žádné jiné akce připomínající pád komunismu před devatenácti lety a zásah německých okupantů proti studentům v roce 1939.

Václav Klaus v pondělí nebyl na žádné oficiální akci.

"Byl trochu unavený z náročného programu v uplynulých dnech. Odpočíval," řekl redakci Aktuálně.cz prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Klaus byl naposledy minulý týden na třídenní návštěvě Irska, kde se kvůli svým "antievropským" výrokům dostal do ostré slovní přestřelky s nejvyššími irskými představiteli. Z Irska se vrátil ve čtvrtek.

Klaus, který byl zvolen prezidentem v roce 2003, se taková akce nezúčastnil letos poprvé. Klaus přitom v minulosti uvedl, že předlistopadový režim svrhla hlavně "masa mlčících občanů", která systém rozdrobila svou pasivitou.

Klausovu zdravici přednesl úředník

Místo sebe poslal Klaus na vzpomínkovou akci k 69. výročí nacistického zásahu proti českým vysokoškolákům Ladislava Mravce z prezidentské kanceláře, který u Hlávkových kolejí přečetl Klausovu zdravici.

"Není náhodou, že totalitním režimům vždy nejvíce vadili vzdělaní lidé. Ti se hůře ovládají," citoval Mravec. Osobně byl u Hlávkových kolejí například premiér Mirek Topolánek, jeho politický rival Pavel Bém, ombudsman Otakar Motejl nebo předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Topolánek mimo jiné položil kytici i na Národní třídě, kde 17. listopadu 1989 začala násilným potlačením studentské manifestace sametová revoluce. K památníku do podloubí na Národní třídě přišel i předseda senátu Přemysl Sobotka a Klausův předchůdce Václav Havel, který na 17. listopad "nezapomíná" ani jako soukormá osoba.

Předseda sněmovny Miloslav Vlček při on line rozhovoru pro Aktuálně.cz
Předseda sněmovny Miloslav Vlček při on line rozhovoru pro Aktuálně.cz | Foto: Ondřej Besperát

Šéf sněmovny Vlček odletěl do Ruska

Z nejvyšších ústavních činitelů se žádné pietní vzpomínky na 17. listopad nezúčastnil osobně kromě Klause ani předseda sněmovny Miloslav Vlček.

Už v neděli 16. listopadu odletěl jako člen parlamentní delegace na čtyřdenní návštěvu Ruska, která v pondělí začala v Jekatěrinburgu.

"Cesta se plánovala hodně dopředu a termín musí vyhovovat i druhé straně," řekla Aktuálně.cz Marta Fišerová z protokolu sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy