Klaus podpisem přiznal více práv obětem trestných činů

ČTK ČTK
11. 2. 2013 16:59
Norma posiluje roli sdružení, která obětem poskytují právní či psychologickou pomoc
Prezident Václav Klaus.
Prezident Václav Klaus. | Foto: Jan Langer

Praha - Právo na odbornou právní pomoc, citlivé zacházení či krátkodobou ochranu nebo vyšší peněžitou pomoc než dosud budou mít oběti trestných činů.

Příslušný zákon v pondělí podepsal prezident Václav Klaus, informoval jeho mluvčí Radim Ochvat.

Norma též posiluje roli sdružení, která obětem poskytují právní, psychologickou či sociální odbornou pomoc.

Zákon, který prezidentovi poslal Senát na konci ledna, také umožní obětem, aby se mohly domoci náhrady škody, která jim byla trestným činem způsobena, a to i z majetku zařazeného do insolvenčního nebo exekučního řízení.

Informace o vlastním případu

Ministerstvo spravedlnosti nyní povede veřejný seznam nevládních sdružení, která obětem pomáhají, a bude je finančně podporovat. Poškození by měli nově dostávat informace ke svému případu, ke kterým se dosud nedostali, například o propuštění dotyčného útočníka z výkonu trestu.

Norma také zvyšuje peněžitou pomoc za poškození zdraví, na kterou mají oběti nárok. Ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že tuto pomoc bude moct přiznat až do výše 50 000 korun, což je oproti současnosti dvojnásobek. Na 200 000 korun se zvýší finanční částka pro pozůstalé po obětech trestných činů.

Soudci budou při rozhodování o výši trestu brát nově v potaz prohlášení oběti o tom, jak výrazně trestná činnost ovlivnila její život a jak ji poškodila. Oběti sexuálních trestných činů si budou moci zvolit svého důvěrníka, kterým může být nejen právník, ale i příbuzný.

Oběť tak bude moci požádat, aby se při výsleších nemusela setkat s pachatelem. Bude si také moci zvolit, že chce být vyslechnuta osobou stejného či opačného pohlaví. Má to ochránit zejména oběti znásilnění, sexuálního nátlaku, obchodování s lidmi a dalších trestných činů zasahujících do lidské důstojnosti.

Zákon rozšiřuje okruh trestných činů, jejichž oběti mohou požádat o peněžitou pomoc od státu. Dosud to bylo možné jen tehdy, pokud pachatel způsobí někomu újmu na zdraví nebo smrt. Nově budou moci využít pomoci také oběti sexuálních trestních činů a děti, které jsou obětí trestného činu týrání svěřené osoby.

Zákon jako celek nabude účinnosti do půl roku po vyhlášení ve Sbírce zákonů, některé jeho pasáže ale zřejmě už během jara.

 

Právě se děje

Další zprávy