Klaus podepsal rozšíření mýtného i dálniční viněty

Domácí Domácí
29. 9. 2009 12:49
Novela zákona o pozemní dopravě počítá i s vysokorychlostním vážením kamionů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Prezident Václav Klaus svým podpisem posvětil změny v silničním zákoně.

Od začátku ledna ho bude na dálnicích hradit mýtné i zhruba sto tisíc automobilů ve váhové kategorii od 3,5 do 12 tun. Dosud ho přitom musela platit jen vozidla těžší 12 tun.

Novela zároveň počítá se zavedením takzvaných elektronických vinět. Ty si budou moci řidiči osobních aut koupit od roku 2011.

Oproti současným dálničním známkám bude jejich výhoda tkvít v přenositelnosti a ve volitelném začátku platnosti.

Proti jejich zavedení protestovali senátoři. Zákonodárcům horní komory parlamentu vadily u vinět především problémy s ochranou osobních údajů. Například senátorka Soňa Paukrtová varovala, že viněty umožní rozsáhlé sledování občanů.

Vinětu si sice občan může anonymně zakoupit kdekoli, třeba v trafice, ale když ji umístí na auto, dá se podle registrační značky identifikovat. Poslanci viněty ale počátkem září do zákona vrátili Senátu navzdory.

Kontroverzi vyvolala i další změna, a to vysokorychlostní převažování kamionů pomocí vah zabudovaných ve vozovce s nímž přišel poslanec ČSSD Cyril Zapletal.

Senátoři oponovali, že tak nepůjde přesně zjistit hmotnost kamionů. Takové vážení by podle nich bylo spíš jen indikativní. Ani zde však se svými námitkami neuspěli.

 

Právě se děje

Další zprávy