Klaus podepsal přímou volbu, zablokovat ji nemohl

Domácí ČTK Domácí, ČTK
17. 2. 2012 16:11
Prezident svůj případný nesouhlas mohl vyjádřit pouze "nepodpisem" tohoto dokumentu
Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezident Václav Klaus podepsal v pátek ústavní zákon o přímé volbě prezidenta České republiky.

Vrátit do sněmovny jej nemohl, svůj nesouhlas mohl případně vyjádřit pouze "nepodpisem" dokumentu. Zavedení přímé volby však před časem označil za fatální chybu.

Nového prezidenta si čeští občané budou moci zvolit již po 7. lednu 2013. Dvoukolová volba se podle schválené změny ústavy může konat v posledních 60 dnech volebního období úřadujícího prezidenta. Vyhlašovat ji bude předseda Senátu, a to nejpozději 90 dnů před jejím konáním.

Navrhnout kandidáta by mohlo 20 poslanců, 10 senátorů nebo 50 tisíc občanů v petici.

Mezi nejsilnější favority patří Jan Švejnar a Jan Fischer, podle průzkumů by voliči volili také Karla Schwarzenberga, Miroslavu Němcovou nebo Miloše Zemana. S voličskou přízní se setkal i podnikatel Tomio Okamura, ten se však rozhodl nekandidovat.

Ministerstvo vnitra vyčíslilo náklady na zhruba 655 milionů korun.

O přímé volbě prezidenta se v politických kruzích mluvilo již v devadesátých letech, ústavní novelu se pokusila předložit v roce 2001 tehdejší čtyřkoalice KDU-ČSL, US, DEU a ODA. S návrhem však neuspěla. 

Pravomoce prezidenta se změní

Ústavní změna rozšiřuje důvody pro odvolání přímo voleného prezidenta. Pokud by Ústavní soud uznal, že hrubě porušil ústavu, mohl by být zbaven funkce.

Žalobu k Ústavnímu soudu by mohly podat Senát a sněmovna, pokud by se v nich k tomu našla ústavní většina. Nyní může prezidenta zažalovat pro velezradu pouze Senát. Podle kritiků to znamená oslabení Senátu a ztíží to možnost prezidentova odvolání.

Novela omezuje prezidentovu pravomoc rozhodnout o nezahájení nebo přerušení trestního stíhání. Nově k tomu bude potřebovat podpis premiéra nebo pověřeného ministra. Jen na dobu výkonu funkce bude omezena prezidentova imunita.

Zastánci přímé volby její prosazení zdůvodňovali přáním občanů, svými volebními závazky i snahou zabránit excesům, které provázely poslední prezidentskou volbu.

Podle kritiků prý stačilo vyjasnit parlamentní pravidla pro výběr hlavy státu. Na tom se ale parlament za čtyři roky neshodl. K realizaci přímé volby je nyní ještě třeba schválit volební pravidla, jejich návrh chystá vláda.

 

Právě se děje

Další zprávy