Klaus: Pád vlády není katastrofa, zvrat ale nečekejte

Domácí Domácí
25. 3. 2009 15:04
Olga Zubová, která přispěla k pádu kabinetu, chce pokračování trojkoalice
Prezident Václav Klaus
Prezident Václav Klaus | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Prezident Václav Klaus přijal od předsedy poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka dokument o vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka. Neřekl ale, koho pověří sestavením nového kabinetu.

"Za téměř dvacet let svobody jsme se stali vyspělou demokracií, proto rozhodnutí sněmovny přijímám s respektem," řekl novinářům s tím, že šlo o první nezbytný ústavní krok. Tím dalším bude demise vlády.

Pád kabinetu nepovažuje za nic katastrofického. "Tuto situaci jsme úspěšně vyřešili již čtyřikrát a chtěl bych ubezpečit celou českou veřejnost, že bude vyřešena i nyní." Nikdo prý od něj nemůže čekat řešení, které by znamenalo zvrat v polistopadovém směřování.

Nikdo si nebyl jistý, jak to dopadne. Porada poslanců sociální demokracie krátce před hlasováním.
Nikdo si nebyl jistý, jak to dopadne. Porada poslanců sociální demokracie krátce před hlasováním. | Foto: Ondřej Besperát
DOKUMENT:
Prohlášení prezidenta k pádu vlády

Možná úřednická vláda, možná Topolánek

Poněkud otevřenější byl prezidentův tajemník Ladislav Jakl, který byl hostem online rozhovoru Aktuálně.cz. "Úřednická vláda bývá zpravidla řešení krajní, někdy ale jediné," napsal čtenářům.

Naznačil tak, že v úvahu připadá varianta, kterou navrhuje předseda ČSSD Jiří Paroubek. Zároveň ale nevyloučil, že Klaus znovu pověří sestavením kabinetu Mirka Topolánka.

Zubová: Jsem pro pokračování trojkoalice. Ale bez Bursíka

Své přání naopak poodhalila poslankyně Olga Zubová. "Nejpřijatelnější je pro mě trojkoaliční projekt," řekla v rozhovoru pro Českou televizi žena, která přispěla ke svržení vlády.

Společné vládnutí ODS, KDU-ČSL a SZ by údajně podpořila, pokud by premiér vládu obměnil. "Chtěla bych, aby tam byli lidé, kteří dokáží naplňovat program zelených."

Taková změna ovšem podle ní není přijatelná, pokud by měl do ministerského křesla opět usednout předseda SZ Martin Bursík. "To by byl problém," řekla poslankyně, která byla nedávno z nejmenší parlamentní strany vyloučena.

Nyní ve sněmovně hájí barvy nově vzniklé Demokratické strany zelených.

 

Právě se děje

Další zprávy