Klaus opatrně pochválil ODS. Dal jí tím polibek smrti?

Kateřina Eliášová
3. 3. 2010 17:05
Politici z ODS věří, že Klaus před volbami podpoří pravici
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tři měsíce před sněmovními volbami mluvil prezident Václav Klaus voličům do duše a naznačil, kam by měly směřovat jejich hlasy, pokud si nepřejí další zadlužování země.

Ačkoliv nejmenoval ani jednu z politických stran, nepřímo podpořil ODS, a to v jejím boji proti přijetí zákonů, které by znamenaly navýšení státního dluhu.

Podle politologa Jana Kubáčka může nepřímá podpora prezidenta straně pomoci. Oproti tomu přímé vyslovení sympatií ke konkrétní straně ale podle něj má většinou opačný efekt.

"Každý krok k dalšímu zvyšování deficitu považuji za tragickou chybu a jestli bychom něco měli dělat, tak bychom ten dluh měli snižovat, nikoliv zvyšovat," varoval prezident Klaus.

Jeho slova přišla ve chvíli, kdy politici ODS přiznali, že by podporu Čechy oblíbeného státníka uvítali. "Václav Klaus by velmi pomohl pravici v této zemi, pokud by deklaroval podporu nejsilnější pravicové straně, tedy ODS," uvedl pro Aktuálně.cz moravskoslezský politik Pavel Drobil, kterého šéf ODS Mirek Topolánek označil za svého možného nástupce.

Klaus pro pravici

Klaus občanské demokraty nepřímo pochválil za jejich snahu zabránit přijetí vládního návrhu na zachování stávají výše zdanění zaměstnaneckých benefitů. Kabinet Jana Fischera novelou reagoval na hrozbu stávky, kterou se zatím podařilo odvrátit.

"Mrzí mě, že proti tomu není rezolutnější odpor, pokud jsem slyšel, tak jenom jedna politická strana výrazně vystoupila proti ostatním," řekl Klaus v rozhovoru pro televizi Nova.

ODS a Václav Klaus

    Petr Bendl: Věřím tomu, že principy, které Václav Klaus prosazoval, bude prosazovat i nadále a že je mu pravice blízká.
    Daniel Petruška:
    Václav Klaus by měl podpořit myšlenkový směr stran stojících napravo. Je to jeho povinnost, protože i on vidí, co tady socialisté s komunisty předvádějí.
    Ivan Langer:
    Doufám, že si Václav Klaus přečtě dokument VIZE 2020 a uvědomí si, že jiné politické strany, kterým projevoval své sympatie, jsou daleko vzdáleny tomu, co představuje ODS v tom dobrém slova smyslu.
    Pavel Drobil: Václav Klaus by velmi pomohl pravici v této zemi, pokud by deklaroval podporu nejsilnější pravicové straně.
    Petr Gandalovič: Václav Klaus by se mohl více a hlasitěji vyjádřit k tomu, že situace v zemi není růžová.

Politici z ODS, které Aktuálně.cz oslovilo, by rádi podobná slova slyšeli častěji.

"Nemyslím si, že by měl prezident podpořit konkrétní stranu, ale jako ekonom a člověk, který je celou tu dobu součástí veřejného života, by měl podstatně více zdůraznit problém nebezpečí státního dluhu a případného řeckého scénáře," myslí si místopředseda ODS Petr Gandalovič. "Možná by to od něj lidi vzali víc než od politiků, kteří to v jejich očích říkají jenom kvůli volbám," dodal ústecký lídr modré kandidátky do sněmovních voleb.

"Doufám, že si Václav Klaus přečte dokument VIZE 2020 a uvědomí si, že jiné politické strany, kterým projevoval své sympatie, jsou daleko vzdáleny tomu, co představuje ODS v tom dobrém slova smyslu," doplnil Gandaloviče další muž z vedení ODS Ivan Langer.

Pozor na nové trpaslíky

V opačné pozici než ODS se v Klausově přemýšlení o politické scéně ocitly nově vzniklé strany. Prezident varoval před neuváženou volbou "neokoukaných" politických subjektů, které podle něj budou "lidé v nejistotě vytahovat z klobouku".

Ani v tomto případě nebyl prezident adresný. Průzkumy nicméně favorizují zejména TOP 09, šanci mají i Věci veřejné nebo Strana práv občanů - zemanovci. Důrazné varování padlo z jeho úst na adresu extrémistů. "Já doufám, že voliči jsou rozumní a že lidem tohoto typu svůj hlas dávat určitě nebudou," uvedl prezident, který ocenil rozhodnutí Nejvyššího správního soudu zákázat Dělnickou stranu.

Nechtěný polibek smrti

"Podpora Václava Klause české pravici respektive ODS byla velmi opatrná," hodnotí Klausovo úterní vystoupení politolog Jan Kubáček Karlovy univerzity. Prezident podle něj dobře ví, co dělá.

"Ukázalo se, že podpora prezidenta je dobrá, ale pokud je nepřímá. Ta otevřená se nevyplácí. Historicky, ať už to byl Václav Havel nebo Václav Klaus, to od obou fungovalo jako polibek smrti. Češi neradi vidí, když instituce, které přísluší jiné povinnosti, podporuje vnitřní politiku."

 

Právě se děje

Další zprávy