Klaus odstavil ODS, Česko míří k úřednické vládě

Kateřina Eliášová, Lenka Smyčková
26. 3. 2009 18:25
Podmínku 101 hlasu nedokáže splnit ani Topolánek, ani Paroubek
Premiér Mirek Topolánek donesl prezidentu Václavu Klausovi demisi vlády
Premiér Mirek Topolánek donesl prezidentu Václavu Klausovi demisi vlády | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Žádné předčasné volby, ale vláda se sto jedním hlasem, vzkázal dnes prezident Václav Klaus rozhádaným politikům.

Dva dny poté, co kabinet Mirka Topolánka ztratil důvěru sněmovny, padla první jasná představa o budoucí vládě.

Zároveň se ale ukázalo, že je pro hlavní politické lídry nesplnitelná. Prezident totiž zároveň řekl, že nechce vládu založenou na přeběhlících a také, že ji chce rychle.

Mirek Topolánek vychází ze dveří, vstříc prezidentovi Klausovi, složky s demisí vlády v rukách
Mirek Topolánek vychází ze dveří, vstříc prezidentovi Klausovi, složky s demisí vlády v rukách | Foto: Ondřej Besperát
Demise vlády:
Klaus chce novou vládu co nejrychleji
Přečtěte si, co řekl prezident

Modré a oranžové ne

Mirek Topolánek i Jiří Paroubek (jeden dnes na Hradě byl, druhý je pozván na pátek), totiž řekli, že Klausovu podmínku nechtějí, nebo nemohou splnit.

"Nikdo nesežene 101 hlasů bez komunistů v Poslanecké sněmovně, která je tady dnes," prohlásil včera v České televizi premiér Topolánek.

Co řekli na Klause

Jiří Dientsbier, senátor za ČSSD: Nevím, čeho tím chce prezident docílit. Jsou tu dvě možnosti. Buď velká koalice, když chce 101 bez přeběhlíků, nebo Paroubek, Filip, Čunek. A já pochybuji, že kterákoliv z těchto možností je v tuto chvíli realizovatelná. Pokud to nemá předjednané, tak je to plácnutí do vody.

Pavel Severa (KDU-ČSL): Je štěstí, že chce jenom dohodu. Tak ji uděláme. Dohoda musí být mezi nějakými stranami a když se podívám kolik těch stran a o jaké síle tam je, tak to není jednoduché přání, nicméně uděláme všechno. Nic jiného nám nezbývá. Když to takto pan prezident formuloval, tak asi předpokládal, že když ne přeběhlíky, tak nikoho jiného, než sociální demokracii tam nedopočítáme. Pokud chtěl dohodu, nemůže čekat dohodu s komunisty.

Přemysl Sobotka (ODS): V tuto chvíli je k dispozici jediná sto jednička, a ta se nazývá 101 lidí, kteří vyslovili nedůvěru vládě. A mezi nimi jsou komunisti. Jestli pan prezident kalkuluje s komunisty, je to velmi špatný signál. A druhá věc je, že jeho vlády byly postaveny na takzvaných přeběhlících také, akorát se nazývali jinak. Nevím, proč po 12 letech najednou mění pohled. V politickém životě je to běžné. Pokud pan prezident uvažuje o velké koalici ČSSD a ODS, je to jeho problém. V tuto chvíli je jediný cíl - ústavní cestou se dostat k předčasným volbám nejpozději v září.

A předseda ČSSD Paroubek na dotaz, zda se o stojedničkovou vládu pokusí, odepsal Aktuálně.cz v SMS zprávě: Ne, nepokusím. "Nebylo by to korektní. Variantu bez těchto lidí pro sebe nevidím," uvedl s narážkou na možnost získat přeběhlíky.

Třetí politik, jehož návštěvu na Hradě už má prezident v programu, je předseda lidovců Jiří Čunek. Může on sehnat 101 hlas? Autoritu má pošramocenu korupční aférou, stojí v čele momentálně rozhádané strany, ve sněmovně disponuje 13 hlasy.

Co zmůže Čunek

Obě strany by také mohly dát své síly dohromady.

"Ve sněmovně v současné době neexistuje žádná vládní formace, která by byla reálná a nevyžadovala přitom dohodu mezi ODS a ČSSD. Prezident tudíž vyslal jasný signál k uzavření dohody mezi ODS a ČSSD, ať už o vládě úřednické nebo politické," řekl Aktuálně.cz politolog Tomáš Lebeda.

Foto: Aktuálně.cz
Vše o pádu vlády:
Co vás nemělo minout?

Socialisté dnes dopoledne spojení s ODS vyloučili. "Jsme opoziční strana, nedostali jsme mandát vládnout a nebudeme o něj usilovat. Budeme se důsledně držet role, která nám byla přisouzena a budeme se podle toho chovat," řekl místopředseda socialistů Lubomír Zaorálek.

Myslel to upřímně?

Co se tedy může stát? "Klaus bude jmenovat novou vládu co nejdříve, nejlépe za týden. A nechá ji vládnout pokud možno do jara 2010, protože o předčasné volby nemá zájem," vylíčil Aktuálně.cz scénář jeden z ministrů, když opouštěl jednání kabinetu o demisi. A dále předpokládá, že vznikne úřednická vláda.

Stejnou verzi pak Aktuálně.cz potvrdil i další z odcházejících ministrů a zmiňovaný politolog Lebeda ke Klausovu návrhu o 101 i podotýká: "Nikdo neví, do jaké míry to myslel upřímně. Možná se jen snažil vyvrátit podezření, že bude usilovat o co nejdelší bezvládí, aby měl sám vliv především na zahraniční politiku."

Premiér Mirek Topolánek donesl prezidentu Václavu Klausovi demisi vlády
Premiér Mirek Topolánek donesl prezidentu Václavu Klausovi demisi vlády | Foto: Ondřej Besperát
ROZHOVOR AKTUÁLNĚ.CZ
Politolog Lebeda: Myslel to Klaus upřímně?

Co naznačil tajemník

Nejpravděpodobnější tedy nakonec může být vznik úřednické vlády. To ostatně připustil už ve středu v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz Klausův tajemník Ladislav Jakl. "Úřednická vláda bývá zpravidla řešení krajní. Někdy ale jediné," uvedl.

"Úřednická možná není sestavena z politiků, ale zase vznikne jedině na základě důvěry. Čili opět potřebuje podporu jedné velké strany a alespoň části té druhé," připomíná politolog Lebeda.

Vláda však může vládnout i bez důvěry - Česko to poznalo v roce 2006, kdy celý podzim řídil zemi Topolánkův první kabinet, který ve sněmovně neuspěl.

Spor o volby

Vláda jmenovaná Václavem Klausem však nemá zatím časový limit, do něhož by měla vládnout. Budou jím další volby.

Obě největší politické strany hned po úterním Topolánkově pádu řekly, že si přejí volby předčasné. ODS mluví o co nejbližším termínu, Mirek Topolánek několikrát hovořil "o létě".

Předseda socialistů dnes opět zopakoval, že si představuje jiný scénář: Nynější vláda dokončí předsednictví EU, pak nastoupí úřednická vláda a dovede zemi do předčasných voleb.

Prezident ani dnes, když přebíral do Topolánka demisi vlády, o parlamentních volbách nehovořil vůbec. Ty řádné by měly přijít v červnu příštího roku. Za zhruba 14 měsíců.

 

Právě se děje

Další zprávy