Klaus odmítl zákon pro gaye a lesby

Redakce DOM
16. 2. 2006 14:40
Praha - Prezident Klaus odmítl podepsat zákon, který měl umožnit gayům a lesbičkám žít v registrovaných svazcích. Uvnitř: VIDEO a AUDIO.

Prezident se rozhodl, že návrh zákona vrátí zpátky poslancům. "Můj postoj je dlouhodobý a neměnný," uvedl Klaus.

Klaus připomněl, že pro zákon, kvůli němuž se dostal do sporu s premiérem Jiřím Paroubkem, hlasovalo 86 poslanců. "I kdybych jako prezident neměl v této věci jednoznačný a vyhraněný názor, trval bych na tom, že takto zásadní zásah do právní úpravy mezilidských, a dokonce partnerských a intimních vztahů lidí musí podpořit většina poslanců, čili že zákon musí dostat alespoň většinu 101 hlasů," uvedl Klaus.

Foto: Aktuálně.cz

Gayové: Tak rozhodl monarcha

Jeho rozhodnutí vzápětí odsoudili lidé z Gay iniciativy. "Je to tragické rozhodnutí středověkého monarchy, nikoliv prezidenta vyspělého demokratického státu v jednadvacátém století," řekl například ČTK Jiří Hromada.

Prezident podle něj své veto zdůvodnil účelově a postavil se proti vůli většiny občanů. "Ten zákon je na společenskou objednávku, není to špatný zákon a je ve veřejném zájmu, aby byl podobně jako v okolních zemích přijat," dodal.

Klaus podá předsedovi sněmovny Lubomíru Zaorálkovi podrobné vysvětlení svých výhrad k normě. Poté, co Zaorálek připomínky obdrží, dostanou text k dispozici média.

Zákon podle jeho zastánců zjednodušuje život partnerům stejného pohlaví při jednání na úřadech, před soudy, orgány činnými v trestním řízení. Přináší právo zastupovat se v běžných záležitostech a umožňuje jim výchovu dětí, ne však jejich adopci.

Klaus: Chci širší diskusi

"Mé důvody proti jsou jak konzervativní, tak liberální. Umožňuje jednomu registrovanému partnerovi - pod pohrůžkou státní mašinerie - aby po druhém registrovaném partnerovi vymáhal různá plnění, což nemůže mít u jiných mezilidských vztahů než u manželství opodstatnění," uvedl prezident.

Doufá, že se o registrovaných svazcích rozpřede široká diskuse.

Na ni ovšem bylo času více než dost. První pokusy prosadit zákon, který by umožnil homosexuálním párům dostat se například k informacím o zdravotním stavu partnera, se datují z roku 1998.

Od té doby návrh, který by legalizoval soužití dvou lidí stejného pohlaví, neprošel sněmovnou pětkrát.

Církve jsou potěšeny

Klausův postoj, který se dal očekávat, ocenili příslušníci církví.

Deset ze třinácti českých církví sdružených v Ekumenické radě totiž před časem napsalo prezidentovi. Církevní hodnostáři požádali hlavu státu, aby zákon odmítla.

"Žádáme Senát a prezidenta, aby zákon vrátili zpět do Poslanecké sněmovny. Toto stanovisko reprezentuje velkou většinu křesťanů v naší zemi," prohlásil předseda rady Církve bratrské Pavel Černý.

V postoji zdůrazňujícím nenahraditelnost rodiny - muže, ženy a dětí - se spojili katolíci, protestanti i pravoslavní. "Chceme ale respektovat, že některé církve jsou v této otázce rozděleny, a proto se k ní nevyjadřují," dodal Černý s poukazem na Českobratrskou církev evangelickou, Církev československou husitskou a Starokatolickou církev.

Normu v závěru loňského roku schválili poslanci, posléze i Senát. Nyní je opět v rukou poslanců, kteří buďto prezidentské veto potvrdí, anebo Klause přehlasují. #reklama

 

Právě se děje

Další zprávy