Klaus odmítl, aby rozpočtovou dohodu EU rozhodli voliči

ČTK ČTK
14. 1. 2012 14:25
Prezident je v Rakousku a setkal se s tamním prezidentem Fischerem
Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: Jan Langer

Vídeň - Český prezident Václav Klaus odmítl iniciativu ODS, aby o připravované dohodě Evropské unie o rozpočtové odpovědnosti v Česku rozhodli občané.

Možnost vypsání lidového hlasování o rozpočtové smlouvě nastínil místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra v rozhovoru pro Lidové noviny.

Klaus svoji reakci na ministrova slova řekl zpravodaji agentury ČTK po sobotním setkání s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem, se kterým hovořil hlavně o evropských otázkách.

"Já si myslím, že referendum není nezbytná věc. Já bych si velmi přál, aby politici vzali zodpovědnost do svých rukou a rozhodli o této věci sami. Utíkat k referendu není racionální," vyhlásil český prezident.

Přijetí rozpočtové dohody Klaus už dříve v tomto týdnu odmítl a tento názor zopakoval i po schůzce s Fischerem. "Podle mého názoru fiskální unie je radikální likvidací suverenity evropských států. To nelze akceptovat," zdůraznil Klaus.

Klaus uvedl, že není přítelem pořádaní referend, protože výsledek stojí a padá na položené otázce. "Jestli bude otázka 'Jste pro radikální ztrátu suverenity přístupem k fiskální unii?' - tak je odpověď lidí jedna. Jestli bude otázka 'Jste pro smlouvu o posílení spolupráce v Evropě?' - to je otázka úplně jiná a také odpověď lidí, kteří se v tom neorientují, může být diametrálně odlišná," upozornil Klaus.

Chystaná smlouva v EU vedla tento týden k neshodám v české vládě, když ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), který požaduje, aby se k ní ČR připojila, prohlásil, že se nebude podílet na vládě, která by vedla Českou republiku mimo hlavní proud evropské integrace. Za to ho už dříve kritizovali představitelé ODS i Klaus.

 

Právě se děje

Další zprávy