Klaus odešel. Topolánek to přijal. My to uneseme, říká

Kateřina Eliášová
6. 12. 2008 13:30
Premiéra odchod Klause nepřekvapil
S květinou v ruce Klaus opouští prosincový kongres ODS i stranu. Vzdal se postu čestného předsedy.
S květinou v ruce Klaus opouští prosincový kongres ODS i stranu. Vzdal se postu čestného předsedy. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Druhý předseda ODS v její osmnáctileté historii nemá obavu, že by tuto stranu nějak poškodil či poznamenal odchod zakladatele Václava Klause.

Ten dnes delegátům stranického kongresu oznámil, že se vzdává funkce čestného předsedy a že se rozhodl se stranou rozloučit.

Mirek Topolánek, který před šesti lety právě Klause v čele strany nahradil, v první reakci na hlavní událost probíhajícího kongresu řekl, že by to mohlo straně prospět a stmelit ji.   

 

"Já se domnívám, že je to jeden z momentů, který by ji mohl stmelit, aniž bych tím chtěl jakkoliv naznačovat, že jsme si to přáli. Tak to není. Nedomnívám se, že by tento krok ODS jakkoliv poškodil. Mohou odejít nějací členové. Je nás ale zhruba 30 tisíc. My to uneseme," řekl na improvizované tiskové konferenci Topolánek, který na sjezdu post lídra vládní strany obhajuje.

Řekl to poté, co Klaus opustil kongres v hojném doprovodu svých příznivců, z nichž mnozí nedokázali po jeho rozlučkovém projevu skrýt slzy.

Topolánkův rival Pavel Bém novinářům naopak řekl, že Klausův krok nečekal.

"Je to pro mě překvapení, na druhou stranu vím se stoprocentní jistotou, že Václav Klaus neopustí myšlenkové schéma ODS a pevně věřím, že po letošním kongresu jej neopustíme ani my," uvedl.

Já to čekal

Co říkáte tomu, že se pan prezident rozhodl opustit takto ODS?

Co očekáváte, vás nemůže překvapit. Já pokládám jeho rozhodnutí za celkem logické. Myslím si, že tak, jak řekl sám - a já s ním souhlasím - to může pomoci jak nezávislosti jeho úřadu, tak i ODS v tom, že se možná osvobodí. Nicméně mě to ne úplně těší. Nemám pocit, že by ODS byla v tuto chvíli nadšená z toho, co udělal. Nemám ale ani pocit, že ji to poškodilo.

Neobáváte se odlivu členů právě kvůli tomu, že Klaus stranu opustil?

Já bych řekl, že relevantní členové, kteří budou viditelní, ti neodejdou. Nemají zatím kam. Pokud by vznikl nějaký politický subjekt, tak je to samozřejmě jiná záležitost. Já to pokládám za chybný krok.

Hlavně profesionálně

Vy jste věděl, co se dnes stane?

Ne. Ty poslední týdny ovšem napovídaly nějakému podobnému kroku, takže mě to vůbec nepřekvapilo.

Změní se nějak vztahy vlády a Hradu?

Ty vztahy jsou profesionální. Já opakuji, že do politiky emoce tohoto typu nepatří.

Neobáváte se toho, že bude Václav Klaus teď k vládě příkřejší?

Já jsem neměl pocit, že by nás během těch dvou let nějak hladil.

Klaus mi nechtěl pomoci

Infobox

Co řekli ke Klausovi jiní

Evžen Tošenovský
Žádnou velkou radost z toho nemám, právě naopak. Považuji to za velmi těžké a něšťastné gesto.

Jan Schwippel
Pan prezident tím demonstroval svoji velkou frustraci z politiky současného vedení ODS. Pokud na tomto kongresu nedojde k nějaké výrazné změně, tak se obávám, že ho budou následovat další lidé.

Petr Bendl
Pro nás to znamená vzít to na vědomí a být do budoucna těmi dospělými, kteří se holt budou muset naučit s tímto žít. Strana nesmí zhynout, musí jít, teď se ukáže, jestli jsme dospělí.

David Vodrážka
Řekl, jak to cítí, a nepouštěl se do nějakých podpásových útoků.

Boris Šťastný
Pokládám to za velmi vážnou věc pro ODS. Nelze předjímat, co se bude dít dál. Opustí-li Václav Klaus ODS, Václav Klaus nezahyne. Opustí-li ODS Václava Klause, zhyne.

Ovlivní jeho odchod nějak kongres a jeho volbu?

To si nemyslím, dokonce se domnívám, že motivace Václava Klause vystoupit takto střízlivě byla nepomáhat mi. Zřejmě si byl vědom toho, že kdyby vystoupil ostřeji, tak spíš pomůže mně než mému soupeři.

Nevnímáte postoj Václava Klause jako personifikovanou nenávist vůči Vám?

Já si to nemyslím. Já věřím Václavu Klausovi, že má jinou představu o fungování té strany. Když říká, že má delší dobu jinou představu, tak já odhaduji, že je to zhruba tak šest let.

Někteří delegáti tady po vystoupení Václava Klause plakali. Vám osobně je to líto?

Já jako politik vnímám spíše potenciální komplikace. Určitě z něčeho, co jsem očekával, nejsem dojat.

Klausův odkaz žije

Václav Klaus mluvil o odklonu od původní ODS, vnímáte to tak i vy?

Nechci dělat politologickou přednášku na téma úkroky koaliční vlády Václava Klause po roce 1996, to by nebylo korektní. Já se nedomnívám, že by v dané politické situaci a atmosféře byla ODS málo pravicová a zpronevěřila se odkazu otce zakladatele.

Může ODS po odchodu Václava Klause vyjít z tohoto kongresu jednotná a posílená?

Já se domnívám, že je to jeden z momentů, který by ji mohl stmelit, aniž bych tím chtěl jakkoliv naznačovat, že jsme si to přáli. Tak to není. Nedomnívám se, že by tento krok ODS jakkoliv poškodil. Mohou odejít nějací členové. Je nás ale zhruba 30 tisíc. My to uneseme.

 

Právě se děje

Další zprávy