Klaus: Neustupujme z výjimky k Lisabonské smlouvě

Domácí ČTK Domácí, ČTK
8. 3. 2011 13:22
Prezident se v úterý sešel se svým chorvatským protějškem a diskutovali o Evropské unii
Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Podle prezidenta Václava Klause by Česká republika měla trvat na výjimce z Listiny základních práv EU, která by se mohla schvalovat při přistoupení Chorvatska do Evropské unie.

"V žádném případě by to ale nemělo komplikovat vstup Chorvatska do Unie," poznamenal po úterním jednání se svým chorvatským protějškem Ivem Josipovičem prezident Klaus.

Český prezident dojednáním výjimky podmínil v roce 2009 svůj odkládaný podpis pod Lisabonskou smlouvou. Podle původních plánů se měla v EU ratifikovat při přistoupení první nové členské země. Tou by mohlo být příští rok právě Chorvatsko.

"Nevidím sebemenší důvod, abychom jako Česká republika od tohoto našeho požadavku ustupovali. Ale ubezpečil jsem pana prezidenta, že se budeme maximálně snažit, aby to v žádném případě nebylo jakýmkoliv komplikujícím faktorem pro přijetí Chorvatska do Evropské unie," řekl Klaus. Zdůraznil, že ČR podporuje vstup Chorvatska do EU a považuje ho za blízkou zemi.

Smluvní zakotvení výjimky možná Senát odmítne

Schvalování výjimky a potažmo i chorvatského vstupu může v ČR zkomplikovat to, že ČSSD získala většinu v Senátu.

Místopředsedkyně horní komory Alena Gajdůšková (ČSSD) v prosinci varovala, že pokud by vláda prosazovala smluvní zakotvení výjimky, riskovala by odmítnutí v Senátu.

"Ta výjimka je pro nás prostě nepřijatelná," prohlásila Gajdůšková. Sociální demokraté mají po loňských volbách v Senátu nadpoloviční většinu a vláda k přijetí mezinárodních smluv potřebuje souhlas obou komor parlamentu.

Klaus výjimku z Listiny základních práv EU připojenou k lisabonské smlouvě zdůvodnil obavou o prolomení takzvaných Benešových dekretů a souvisejícími majetkovými nároky bývalých sudetských Němců. Na rozdíl od české vlády tvrdil, že takové riziko kvůli schválení listiny existuje.

Fotokalendárium: Další rok Václava Klause na Hradě, už osmý

 

Právě se děje

Další zprávy