Klaus nepřispívá ke stabilitě vlády, zlobí se Nečas

ČTK ČTK
24. 9. 2012 21:54
Prezident z New Yorku vzkázal, že u takového zákona musí panovat shoda
Foto: Jan Langer

Praha - Prezident Václav Klaus podle premiéra Petra Nečase (ODS) určitě ví, že některými rozhodnutími nepřispívá k stabilitě vlády.

Uvedl to po prezidentském vetu k druhému důchodovému pilíři, které Klaus odůvodnil chybějícím konsensem na politické scéně i ve společnosti. Vláda podle Nečase vyšla vstříc opozici dobrovolnou účastí v důchodovém systému a možností zavést předdůchody.

"Prezident určitě ví, že některé jeho kroky, vycházející z argumentace opozice, nepřispívají k politické stabilitě vlády," uvedl Nečas v prohlášení.

Bez konsenzu to nejde, ohradil se prezident

Klaus se ovšem proti takovým vyjádřením ohradil.

"Změna penzijního systému je něco, co ovlivní deset milionů lidí v následujících desítkách let, a v tu chvíli si myslím, že musí být nalezen elementární konsenzus, jak v odborné sféře, tak v politické rovině, tak ve veřejnosti jako takové. A já myslím, že tento elementární konsenzus tady není a to je pro prezidenta hlavním důvodem jeho veta," řekl ČTK v New Yorku, kde se účastní Valného shromáždění OSN.

Podle něj je nešťastné, že v české politice platí, že "kdo je na druhé straně politicky, je zásadní nepřítel". Opozici je podle něj v "takto rozpolceném parlamentu" možné přehlasovávat u drobných zákonů. "Ale nemyslím si, že takovouto cestou je možné prosadit věci, jako je změna penzijního systému."

Kalousek: Znevěrohodnil bystrost svého úsudku

Revoltující poslanci ODS Petr Tluchoř a Ivan Fuksa už uvedli, že souhlasí s prezidentem v tom, že důchodovou reformu nelze financovat zvyšováním daní. Jak budou hlasovat ve sněmovně ohledně prezidentova veta návrhu zákona o zavedení druhého důchodového pilíře od příštího roku, ale neuvedli. Není tak jasné, zda vláda bude mít dost poslanců k přehlasování veta.

Podle místopředsedy TOP 09 a ministra financí Miroslava Kalouska prezident ve vysvětlení svého postoje zvolil zástupné důvody. Nechápe, proč předchozí dílčí zákony podepsal a vetoval pouhou technickou část reformy.

"Pan prezident vetoval jen technický prováděcí předpis k něčemu, co nevetoval předtím. Tím samozřejmě silně znevěrohodnil konzistenci svého postoje, silně znevěrohodnil bystrost svého úsudku. Především, kdyby se podle toho jeho veta zachovali někteří koaliční poslanci, tak opravdu v právní jistotě v téhle zemi vznikne naprosto neřešitelný právní chaos," řekl večer Rádiu Impuls.

Poslanci TOP 09 podle Kalouska koaliční dohodu dodrží. Pokud ji dodrží i ostatní, není podle něj důvod, proč by důchodová reforma neměla k 1. lednu 2013 začít platit.

Nečas v tiskovém prohlášení uvedl, že prezident má na svůj postoj právo. Dlouhodobé neřešení strukturálních reforem z éry vlád sociální demokracie ale podle něj není nadále udržitelné. Připomenul, že diskuse o stabilizaci důchodového systému se v České republice vede více než patnáct let.

"Tato vláda přestala přešlapovat na místě a předložila řešení, jehož základní principy obsažené v předcházejících legislativních normách pan prezident nevetoval," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy