Klaus nepodepsal vázaný mandát pro vládu

Domácí Domácí
29. 5. 2009 16:48
Zákon upravuje převod pravomocí z vlády na Evropskou unii
Prezident Václav Klaus
Prezident Václav Klaus | Foto: Reuters

Praha - Václav Klaus odmítl podepsat změnu jednacího řádu. Nepřímo tak dal opět najevo, že nesouhlasí s Lisabonskou smlouvou.

"Prezident republiky se rozhodl, že nebude blokovat shodu, která vznikla v parlamentu nad zákonem o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Svůj podpis však pod zákon připojit nemůže," sdělil Aktuálně.cz prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Tím, že Klaus normu nepodepsal, ale zároveň nevetoval, umožnil její platnost. Podle mluvčího by prezident svým podpisem "vyvolal klamné zdání, že s praxí, kterou tento zákon představuje, vyjadřuje svůj souhlas".

"Zákon je vnitrostátním prováděcím předpisem k Lisabonské smlouvě a jeho přijetím Ústavní soud podmínil její soulad s českou Ústavou. Podřizuje alespoň ty nejzávažnější postupy zástupců české vlády v Evropské radě a v Radě EU předchozímu souhlasu parlamentu a tím na vnitrostátní úrovni mírně eliminuje unijní demokratický deficit. Něco takového zde mělo a mohlo být již dávno, bez ohledu na Lisabonskou smlouvu," zní z Hradu.

Není to poprvé, co prezident odmítl podepsat některý ze zákonů, ale zároveň ho nevetoval. Obdobná situace nastala loni v červnu u novely zákona o registrovaném partnerství. Dalším z příkladů může být zákon na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie.

Lisabon Klaus nepodepsal, vyčkává

Novela jednacího řádu upravuje takzvaný vázaný mandát, tedy převod pravomocí z vlády na Evropskou unii. Právě jeho přijetím podmiňovala ODS ratifikaci Lisabonské smlouvy. Obávala se totiž, aby vláda nemohla část svých pravomocí předat Bruselu bez souhlasu parlamentu.

Prezident už v dubnu odmítl ratifikovat Lisabonskou smlouvu. Podle vlastních slov vyčká, zda skupina senátorů ODS podá stížnost k Ústavnímu soudu. Dokument, jenž má reformovat Evropskou unii, totiž podle nich ohrožuje suverenitu České republiky.

Klaus dal ale už dříve najevo, že vyčká na opakování referenda v Irsku, kde smlouvu už loni odmítli.

Prohlášení z Pražského hradu

Prezident republiky se rozhodl, že nebude blokovat shodu, která vznikla v parlamentu nad zákonem o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Svůj podpis však pod zákon připojit nemůže, protože by tím vyvolal klamné zdání, že s praxí, kterou tento zákon představuje, vyjadřuje svůj souhlas.

Zákon je vnitrostátním prováděcím předpisem k Lisabonské smlouvě a jeho přijetím Ústavní soud podmínil její soulad s českou Ústavou. Podřizuje alespoň ty nejzávažnější postupy zástupců české vlády v Evropské radě a v Radě EU předchozímu souhlasu parlamentu a tím na vnitrostátní úrovni mírně eliminuje unijní demokratický deficit. Něco takového zde mělo a mohlo být již dávno, bez ohledu na Lisabonskou smlouvu.

Zákon reaguje na Lisabonskou smlouvu a tzv. vázaným mandátem podmiňuje pouze použití pasarel, i když vůbec nic nebránilo tomu, aby jím byla podmíněna celá řada dalších jednání zástupců České republiky v Evropské radě a v Radě EU.

Teď však nejde o věcnou argumentaci.

29. května 2009

Radim Ochvat, ředitel Tiskového odboru

 

Právě se děje

Další zprávy