Klaus nepodepíše zákony, které ještě více zadluží stát

Kateřina Eliášová
4. 1. 2010 14:49
Po obědě s premiérem zároveň oznámil, že je pro nejzažší možný termín voleb do sněmovny
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus nepodepíše žádný zákon, který by znamenal další zvýšení historicky nejvyššího deficitu státního rozpočtu v historii Česka.

Ministerstvo financí spočetlo, že stát loni utratil o 192,2 miliardy korun více, než dostal.

Klaus svůj záměr blokovat zákony prohlubující deficit oznámil po novoročním obědě s premiérem Janem Fischerem.

"Ten deficit už je dnes naprosto nepřijatelný. Není možné ho posunout ani o milimetr dále," prohlásil prezident. "Avizuji, že jakýkoli zákon, který bych dostal do ruky, který by zvyšoval deficit rozpočtu na rok 2010, já v žádném případě nepodepíšu," dodal.

Uvedl rovněž, že je pro nejzazší možný termín voleb do Poslanecké sněmovny. Ten připadá na 28. a 29. května.

Další miliardy navíc chce utratit levice a lidovci

Ve sněmovně v tuto chvíli čekají na projednání další návrhy ČSSD, KSČM a KDU-ČSL, které by podle premiéra Fischera prohloubily deficit o dalších 13 až 14 miliard korun.

Socialisté a komunisté chtějí mimo jiné přidat důchodcům 13. důchod, zrušit poplatky za recept, obnovit platbu nemocenské v prvních třech dnech nemoci a spolu s lidovci vráti mateřskou na úroveň roku 2009.

ODS je proti, stejně jako TOP 09.

Prezident už řeší datum voleb

Premiér Fischer si chce v lednu pozvat na separátní schůzky jak šéfa ODS Mirka Topolánka, tak i předsedu ČSSD Jiřího Paroubka.

Stejně tak si oba politiky zve na novoroční oběd i prezident Klaus.

Tématem nebude pouze situace ve sněmovně a případné navyšování schodku státního rozpočtu, ale i datum jarních sněmovních voleb.

Zatímco politici si přejí volby v co možném nejbližším termínu, prezident přemýšlí přesně naopak. Po obědě v Lánech řekl, že si naopak volby přeje v co nejzažším termínu, tedy 28. a 29. května. Konkrétní termín voleb nicméně prezident zatím neoznámil.

 

Právě se děje

Další zprávy