Klaus na sjezd Svobodných nepřijede. Pošle zdravici

Kateřina Eliášová
12. 2. 2009 18:08
Novou stranu založili Klausovi blízcí spolupracovníci
Kongres ODS: Václav Klaus odchází z jednacího sálu
Kongres ODS: Václav Klaus odchází z jednacího sálu | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Prezident Václav Klaus nepřijede na sobotní ustavující sněm Strany svobodných občanů (SSO). Deníku Aktuálně.cz to potvrdil Martin Erva z jeho tiskové kanceláře.

Zakladatelé nové partaje v prezidentovu přítomnost na sjezdu doufali, většina z nich jsou jeho blízcí spolupracovníci. Podle zjištění Aktuálně.cz ale z Hradu dorazí pouze písemná zdravice.

Klaus už dříve prohlásil, že vznik nové pravicové strany by podpořil. Svůj aktivní podíl na vzniku Svobodných nicméně odmítl.

Novou partaj podporují oba synové prezidenta Klause - starší Václav, který je ředitelem prestižního pražského gymnázia, i mladší Jan.

Za zdravici jsme rádi

Zakladatel SSO Petr Mach, jinak ředitel think-tanku CEP, Klause o vzniku a ustavujícím sněmu "své" strany informoval.

Petr Mach
Petr Mach | Foto: Ludvík Hradilek

"V dopise jsem mu krátce popsal principy, na kterých chce naše strana fungovat. Informoval jsem ho o tom, že budeme mít sjezd a napsal mu, že nám bude ctí, pokud jeho účastníky jakoukoli formou pozdraví," řekl deníku Aktuálně.cz Mach. "Pokud pošle jen zdravici, i tak budeme rádi," dodal.

Páralová přijde, Raninec ne

Ustavující sněm má zvolit nové vedení strany, kandidaturu na předsedu oficiálně potvrdil zatím jen Mach.

Mezi hosty bude například i poslankyně za ODS Alena Páralová, která se netají svou podporou SSO. Sama dokonce zvažuje odchod z mateřské strany, pokud její poslanci pomohou schválení Lisabonské smlouvy.

Alena Páralová (ODS)
Alena Páralová (ODS) | Foto: Osobní stránky

"Přestup ke Svobodným teď ale nezvažuji. Nicméně tuto novou stranu podporuji. Přeju si, aby někdo dál nesl ideály, na kterých ODS vznikla. Myslím, že to zaručuje osoba pana Macha," vysvětlila.

Podporu SSO vyjádřil i spolustraník Páralové Juraj Raninec, rebel, který loni opustil poslanecký klub své strany. Na ustavující sněm ale nepřijede. "Jsem v zahraničí. Pokud bych nebyl, novou stranu bych na její ustavující sněm přijel podpořit," vysvětlil.

Partaj tak má zatím jen přípravný výbor, který vedle Macha tvoří bývalý poslanec Jiří Payne, publicista a spisovatel Benjamin Kuras, filosof Miloslav Bednář, obchodní manažer David Hanák a tajemník Klausova nadačního fondu Jaroslav Bachora.

 

Právě se děje

Další zprávy