Klaus: Můj vztah s Bártou je zbytečně démonizován

Domácí ČTK Domácí, ČTK
13. 5. 2011 12:16
Prezident si není jistý, zda je vicepremiér Radek John definitivně rozhodnut podat demisi
Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: Liberecký kraj

Praha - Média podle prezidenta Václava Klause zbytečně démonizují jeho vztah s Vítem Bártou, neformálním šéfem Věcí veřejných.

Výroky z nahrávky z porady vedení Věcí veřejných, které se objevily ve čtvrtek večer, považuje za silácké a nechce je více komentovat.

"Mě tyto nahrávky nevzrušují, jsou to silácké výroky, které proběhly na uzavřeném zasedání. To, že se opět hraje něco na základě tajných nahrávek, je něco, co mě zásadně vadí daleko víc než ta slova, která tam zazněla," tvrdí.

Klaus také řekl, že si není jist tím, zda je vicepremiér Radek John definitivně rozhodnut podat demisi. "Nejsem si jistý, zda demise nastane. Mně se ve středu zdálo, že nastane. Proto jsem pana Johna přijal na Hradě, ale jak vidím, se nic neděje, tak možná, že budou ještě nějaká překvapení, " řekl prezident při příchodu na pražský veletrh Svět knihy.

Prezident podle svých slov věří, že je stále možné fungovat na základě minulých voleb. Voliči podle něho předčasné volby nechtějí a on jako prezident je nevyvolává. "Je to zodpovědnost těch tří politických stran," dodal Klaus.

"Klaus udělá, co mu řeknu," říká Bárta

Na jedné z nahrávek, které se ve čtvrtek objevily na internetu, Vít Bárta nejbližším stranickým spolupracovníkům říká, že prezident Václav Klaus udělá to, co mu řekne.

"Píšu mu, co on na to, a on místo toho, aby mi řekl dobrý, špatný, se mě zeptá, jestli jsem si ráno přečetl jeho článek v Mladé frontě. On je prostě jako sebestřednej," zní ze záznamu, na nějž jako první upozornil server iDnes.cz.

"A on řekne, tak přijeďte na Hrad a odvyprávějte mi, jaký je to na K9. Já zavolám a on řekne, tak přijeďte, jak vám skončí schůzka... Dveře mám otevřený kdykoliv k němu. A když mu řeknu, že má něco todle, tak on to udělá, protože za tím vidí nějaký svůj efekt," dodává žoviálně.

Prezident Václav Klaus je znám svými dobrými vztahy s představiteli Věcí veřejných. Například loni před Vánoci pomáhal na Pražském hradě usmiřovat koaliční partnery. Kabinet Petra Nečase posléze přežil hlasování o nedůvěře, které vyvolala opozice.

Do pokračující vládní krize zasáhl i ve středu, kdy předseda Věcí veřejných Radek John dopoledne oznámil, že rezignuje na svůj post vicepremiéra v boji proti korupci a odejde z vlády. O pár hodin později jej Václav Klaus přijal na Hradě. Šéf VV před setkáním poděkoval za možnost vysvětlit Klausovi svůj krok.

Po zhruba půlhodinovém setkání John z Hradu odjel, aniž by schůzku s prezidentem před novináři komentoval. K obsahu jednání se podrobněji nevyjádřil ani Klaus.

 

Právě se děje

Další zprávy