Klaus: Ministry zatím neodvolám, na tahu je koalice

Domácí Domácí
12. 4. 2011 16:36
"Je tady ústava. Premiér navrhuje, prezident odvolává. Není důvod, proč ji nedodržovat," vzkázal Nečas.
Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Prezident Václav Klaus, který je v úterý na celodenní návštěvě Brna, zatím s přijetím demise členů vlády nespěchá.

"Výsledky jednání koalice mi nestačí, ministry zatím odvolávat nebudu, očekávám přesnější představy o budoucnosti vlády," prohlásil.

Klaus, jenž v Brně obdržel čestný doktorát Vysokého učení technického, zároveň pro agenturu Mediafax vyloučil možnost vypsání předčasných voleb.

"Po nedávném dobrodružství, které si tato republika s předčasnými volbami zakusila, se nedomnívám, že se někdo odváží s touto kartou hrát," řekl Klaus.

Zdůraznil, že ohledně demisí ministrů Nečasovy vlády není v žádném případě na tahu on. "Nyní se musejí domluvit koaliční strany, jak dál v krizi postupovat. Ani na okamžik nepřipouštím, že by míč byl na mé straně dvorce," dodal.

Pondělní jednání špiček vládní koalice je podle něj jen "půlkrokem", po kterém musí následovat ten druhý.

"Po udělení čestného doktorátu na VUT v Brně (jsem) řekl jasnou, jasnou zprávu, že já si počkám na hmatatelný výsledek jednání koalice. To znamená, až sepíšou onu slibovanou - co to bude - onen slibovaný dodatek koaliční smlouvy," řekl Klaus odpoledne ČTK během návštěvy stavebního veletrhu.

Co říká ústava

  • Ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil podotkl, že Klaus nemusí přijmout návrh na odvolání ministrů okamžitě, ale v nějakém bezprostředním termínu. "Podle výkladu ústavy se jedná o řád dnů," uvedl. Pokud by Klaus krok dlouhodobě podmiňoval, podle Pospíšila by to mohlo být v rozporu s ústavou.
  • Podobně se vyjádřil děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy Aleš Gerloch, podle kterého by Klaus měl jednat "bez zbytečného odkladu". Jelikož předseda vlády přinesl návrh v pondělí, Klaus zatím podle Gerlocha rozhodně nejedná protiústavně. "Zároveň se vychází z toho, že by měl premiér navrhnout, kdo bude funkce nadále zastávat," řekl Gerloch. Demisi ministra prezident přijmout nemusí, dodal. Zdroj: ČTK

"Prezident by neměl limitovat svá rozhodnutí politickými jednáními. Měl by se držet ústav a ministry odvolat," reagoval v rozhovoru pro Českou televizi na úterní Klausova slova místopředseda Senátu za ODS Přemysl Sobotka.

Premiér Petr Nečas odmítl Klausovi posílat přes média "silácké vzkazy", ale na brífinku občanských demokratů po jednání poslaneckého klubu poznamenal: "Je tady ústava. Premiér navrhuje, prezident odvolává. Není důvod, proč ji nedodržovat," uvedl ministerský předseda a šéf ODS.

K bezodkladnému jednání ve věci odvolání ministrů z vlády v úterý vyzval prezidenta i předseda komunistů Vojtěch Filip. "Jediné, co můžeme nyní požadovat, je, aby prezident republiky svým způsobem nezneužíval tu část ústavy, která říká, že nemá žádný pevný termín, kdy návrhy premiéra buď akceptuje, nebo neakceptuje," řekl.

Podnětem k vážné vládní roztržce se stalo podezření z uplácení některých politiků Věcí veřejných a přímé propojení nejmenší vládní strany s byznysem.

Premiér Petr Nečas (ODS) proto navrhl prezidentu Václavu Klausovi odvolání ministrů vnitra a školství Radka Johna a Josefa Dobeše (oba VV). Ministr dopravy VV Vít Bárta podal demisi sám. Klaus zatím návrhy na odchody ministrů nepřijal. Čeká na plán, jak bude vláda fungovat dál.

 

Právě se děje

Další zprávy