Klaus má zastánkyni. Žena drží kvůli žalobě hladovku

Domácí ČTK Domácí, ČTK
5. 3. 2013 16:44
Dění z prvního dne po podání žaloby Senátem sledujeme v online reportáži
Václav Klaus představuje svou poslední knihu. Rok desátý
Václav Klaus představuje svou poslední knihu. Rok desátý | Foto: Sandra Štefaniková

Praha - Pondělní rozhodnutí Senátu zažalovat prezidenta Václava Klause u Ústavního soudu pro velezradu vyvolalo velkou společenskou i politickou diskusi. Historického milníku si všimla i zahraniční média.

Právníci se přou nad podobou dokumentu i způsobem, jakým byl horní komorou Parlamentu přijat. Politici se zase rozštěpili na dva hlavní tábory, které se vzájemně a často velmi ostře kritizují.

Žalobu schválili v pondělí odpoledne senátoři. Pro jich bylo 38, proti 30. Návrh tedy prošel, neboť ke schválení byla potřeba nadpoloviční většina z přítomných.

Je to unikátní situace hned ze tří důvodů. Předně je to poprvé v českých dějinách, kdy je prezident republiky ve funkci žalován za "velezradu ", přičemž už samotný tento pojem činí potíže. Žaloba přichází navíc v okamžiku, kdy do konce Klausova mandátu chybí pouhé tři dny. A do třetice: spolu s Klausovým mandátem končí i stávající znění ústavy, na jehož základě senátoři Klause žalují.

Na něm bude, zda uzná, že nejmenování soudního čekatele do funkce soudce (a ignorování verdiktu Nejvyššího správního soudu), odmítání ratifikace smlouvy EU (ať už o eurovalu, nebo sociální charty) poté, co je ratifikovaly obě parlamentní komory, a konečně Klausova amnestie (včetně zastavení ještě probíhajících trestních řízení) naplňuje skutečně pojem velezrady.

Pondělní hlasování senátorů o žalobě pro velezradu na prezidenta republiky napadl právník a Klausův poradce Pavel Hasenkopf. Ten ve svém blogu na Aktuálně.cz. tvrdí, že Senát porušil zákon, protože nehlasoval veřejně. Hlasování je tedy podle něj neplatné.

Pětačtyřicetiletá Jiřina Sýkorová z Moravských Budějovic drží hladovku, kterou protestuje proti rozhodnutí Senátu podat na prezidenta Václava Klause ústavní žalobu pro velezradu. Senát by měl podle ní uznat chybu a pochopit, že "ztrapňuje Českou republiku po celém světě". Sýkorová drží hladovku už sedmý den, od doby, kdy se dozvěděla, že o této možnosti bude Senát jednat. "Držím ji opravdu poctivě, případně mě mohou kdykoli zkontrolovat v nemocnici," řekla. Pije prý pouze bylinkový čaj a vodu, do níž si denně vymačká jeden citron. Je prý to její první hladovka v životě. "Nikdy jsem kvůli politice proti ničemu neprotestovala, ale tohle je prostě hrůza," dodala.

Žalobu na prezidenta ČR probírají i zahraniční média. Deník Wall Street Journal napsal, že obvinění z velezrady je ohromujícím závěrem Klausovy dlouhé kariéry ve veřejné službě, jejíž počátky sahají až do období konce komunismu v bývalém Československu. Žaloba podle listu může Klausovi ztížit snahu zachovat si politický vliv.

Obsáhleji vývoj na Hradčanech komentovala britská rozhlasová stanice BBC. Podle komentátora Roba Camerona je výraz "impeachment", nebo-li ústavní žaloba, velké slovo pro politický útok na nejkontroverznější postavu státu, "konzervativního a výrazně euroskeptického" Václava Klause.

Poslanci ODS ostře odsoudili pondělní rozhodnutí Senátu podat žalobu na končícího prezidenta Václava Klause pro údajnou velezradu. Verdikt horní komory označili v usnesení za "nízký, pomstychtivý a ubohý". "Tímto rozhodnutím se ti, kteří pro něj hlasovali, pokusili zbaběle vypořádat s Václavem Klausem. Přitom tím nejen nevratně poškozují jeho pověst, ale také pověst celé České republiky včetně Senátu samotného," uvedli poslanci ve společném prohlášení.

"Podání obžaloby (...) ostudu naší zemi nezpůsobí. Naopak, představí Česko jako zemi povýtce demokratickou, jejíž demokracie je tak silná,  že se nebojí soudit i svého prezidenta. Americký senát už celkem třikrát podal žalobu na své prezidenty, konkrétně  v roce 1868 na Andrew Johnsona, v roce 1974 na Richarda Nixona a naposledy v roce 1998 na Billa Clintona. Oslabilo to Ameriku? Nikoliv, naopak ji to posílilo. Ostudu, že budeme zemí, která obžalovává své prezidenty, mít tedy určitě nebudeme. Spíš budeme vnímáni jako země, která ctí a brání svoji ústavu. A ta stojí nad prezidentem a chrání jeho slib, že ji bude dodržovat," říká advokát Milan Hulík, který byl se sdružením Veřejnost proti korupci jedním z hlavních iniciátorů žaloby proti dosluhujícímu prezidentovi.

Usnesení poslaneckého klubu ODS z 5. března 2013: "Poslanecký klub ODS považuje rozhodnutí Senátu podat žalobu z velezrady na prezidenta ČR Václava Klause za nízké, pomstychtivé a ubohé. Tímto rozhodnutím se ti, kteří pro něj hlasovali, pokusili zbaběle vypořádat s Václavem Klausem. Přitom tím nejen nevratně poškozují jeho pověst, ale také pověst celé České republiky, včetně Senátu samotného. Poslanecký klub děkuje všem kolegům z ODS i dalším senátorům, kteří hlasovali proti tomuto zrůdnému návrhu."

Ústavní soud (ÚS) v úterý v 11:15 obdržel první ústavní žalobu na prezidenta v historii. Na podatelně ji odevzdala pracovnice Senátu Tereza Illková, přivezla ji autem. Žaloba bude mít u soudu absolutní prioritu, řekl šéf protokolu Vlastimil Göttinger. Pokud se soudci budou žalobou věcně zabývat, mohli by rozhodnout nejdříve koncem března, spíše později.

Ve středu žalobu dostane na starost některý ze soudců. Jméno určí algoritmus používaný při rozdělování plenárních kauz. Soudce zpravodaj pak upře veškerou svou pozornost právě na ústavní žalobu, která se stane hlavním tématem také při poradách celého pléna. "Nemůže být v současné době aktuálnější věc, kterou by se Ústavní soud zabýval," uvedl Göttinger.

Václav Klaus k tvrzení svého poradce Pavla Hazenkopfa, že je hlasování Senátu neplatné:"Tento názor jsem nezaregistroval, i když je to názor jednoho z našich externích poradců, jak jsem pochopil," řekl na úvod prezident. Ale vzápětí dokázal, že je s věcí naopak dobře seznámen: "Ty hříčky typu, jestli hlasování veřejné, neveřejné je legitimní, nelegitimní, to je mimo mou rozlišovací schopnost, o tom já vůbec diskutovat nehodlám, to je mimo podstatu věci. Chytat se jednotlivých technicistních činů nebo přečinů mě opravdu nezajímá, to je pod mou důstojnost se k tomu vyjadřovat."

Václav Klaus představuje svou poslední knihu. Rok desátý
Václav Klaus představuje svou poslední knihu. Rok desátý | Foto: Sandra Štefaniková

"Nechci přilévat olej do ohně, nechci se pokusit o ještě silnější výroky. Jsem spíše smutný z toho, kam mohla naše politika klesnout. Včerejší rozhodnutí je poslední kapkou v hrnci, který začíná přetékat," reagoval prezident Václav Klaus na rozhodnutí Senátu o žalobě. Stalo se tak na tiskové konferenci, kde představil svoji novou knihu Rok desátý, která shrnuje prezidentův poslední rok působení ve funkci.

"Jsem přesvědčen o tom, že o mé skutečné činy, nebo přečiny, nebo nedobré činy v této žalobě Senátu opravdu nejde, a dokonce mám podezření, a to je na tom to nejsmutnější, že to ti senátoři dobře vědí."

"Je to politický souboj a záměr. Pokus očernit mé politické působení je evidentní. Od státníků dostávám v těchto dnech a hodinách velkou řadu nesmírně milých, přátelských a děkovných dopisů," dodal dosluhující prezident. Dostal například dopisy od čínského, tureckého a chorvatského prezidenta, specifikoval Klaus.

Klausův poradce Pavel Hasenkopf rozporuje průběh hlasování o žalobě: Nikdy by mne nenapadlo, že se Senát dopustí tak fatální, hrubé, školácké chyby. Je otázkou, zda šlo o chybu, nebo o záměr. Není totiž ani trochu jisté, že Ústavní soud vyjde senátorům vstříc, ti, kteří se rozhodli pro čelní střet s odcházejícím prezidentem (ale raději se rozhodli ponechat si škrabošky), mohou od Ústavního soudu odejít poraženi. Celý článek si můžete přečíst zde.

 

Právě se děje

Další zprávy