Klaus má k Lisabonu nebezpečný postoj, kritizuje Havel

Veronika Lehovcová Suchá ČTK Veronika Lehovcová Suchá, ČTK
15. 10. 2009 15:25
Podle Havla poškozuje Klaus Českou republiku
Foto: Naďa Straková

Praha - Neodpovědný a nebezpečný. Tak popsal Václav Havel postoj současného prezidenta Václava Klause k lisabonské smlouvě.

Havel řekl, že Klausovy argumenty jsou zpozdilé a nepřesvědčivé. Exprezident i přes Klausovy výhrady věří, že lisabonská smlouva bude do konce roku ratifikována.

Václav Havel kritizoval svého předchůdce na tiskové konferenci k dvacetiletému výročí revoluce. Tu Havel uspořádal, aby vyhověl množství žádostí o rozhovor, které dostává.

Prezident Klaus je posledním člověkem, na kterém záleží, zda reformní smlouva Evropské unie začne platit. Před několika dny překvapil novými požadavky: Pro Českou republiku chce výjimky, které ji mají ochránit před majetkovými požadavky sudetských Němců. Chce záruky, že evropské soudy nebudou moci zpochybnit takzvané Benešovy dekrety.

Podle dnešního Havlova vyjádření ale Klaus svým postojem naopak Česku škodí. "Velmi mě to mrzí, poškozuje to jméno České republiky v Evropě," řekl Havel.

Vondra: Ať soud určí, kdo má smlouvu podepsat

Ke kritice Havlova nástupce se přidal i jeden z kandidátů na post českého eurokomisaře Alexandr Vondra. S Havlem se shodli, že Klaus by neměl držet českou vládu v nejistotě, zda podepíše, či ne.

Podle Vondry by smlouva měla být ratifikována do konce roku. "Jinak by se vláda měla obrátit na Ústavní soud, aby určil, kdo může smlouvu za Českou republiku podepsat," naznačil možný postup Vondra.

Václav Klaus odmítl upřesnit, jak bude dále postupovat. Vládě nechce slíbit ani to, že podepíše, pokud bude jeho současná podmínka splněna. "Výměna slibu za garance, to není dobrý obchod," odmítl  tento požadavek ve vysílání Rádia Česko prezidentův tajemník Ladislav Jakl.

Vyjádření k lisabonské smlouvě dnes chválila i vláda. Požádal jí o to jako účastníka jednání Ústavní soud, který bude za dva týdny jednat o stížnosti, kterou proti reformní smlouvě EU podalo 17 senátorů. Vláda se usnesla, že smlouva je v souladu s ústavním pořádkem země.

 

 

Právě se děje

Další zprávy