Klaus: Lidé vymazali ODS z mapy, chtějí změnu

Jakub Antoš
26. 10. 2008 13:58
Prezident odmítl, že by se vměšoval do záležitostí ODS
Václav Klaus na tiskové konferenci po setkání s hejtmany krajů České republiky.
Václav Klaus na tiskové konferenci po setkání s hejtmany krajů České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Prezident Václav Klaus se poprvé po druhém kole senátních voleb vyjádřil k politické situaci a výsledkům ODS. "Je to historicky největší porážka nějaké politické strany u nás. To je přece vymazání jedné politické strany z jedné mapy," řekl Klaus v TV Prima.

Týden poté, co ODS ztratila všechny své hejtmany, prohrála i volby do jedné třetiny Senátu, kde přišla o šest svých zástupců.

Občanští demokraté zvítězili pouze ve třech pražských obvodech. Republiku jinak ovládla oranžová. Jedno křeslo získali také komunisté. Za Znojemsko v Senátu usedne stávající poslankyně KSČM Marta Bayerová.

Volby jako referendum o Topolánkovi

Prezident ve svém komentáři učinil silné prohlášení vůči premiérovi a předsedovi ODS Mirku Topolánkovi. Strany, v níž Klaus zastává post čestného předsedy.

"Ty volby nejsou o hloubce programu, já si myslím, že lidé si vždy vyberou nějaký symbol těch voleb. Tyhle volby byly referendem o Mirku Topolánkovi," domnívá se.

Podle hlavy státu lidé tímto hlasováním dali najevo, že si přejí zásadní změnu.

„Oni řekli, že chtějí změnu politiky v tom smyslu, že chtějí změnit styl politiky." Přejí si ubrat arogance a dát politice obsah, myslí si prezident.

Do ODS se nevměšuji, tvrdí její čestný předseda

Klaus musel reagovat také na kritiku, která přišla poté, co prezident navštívil předvolební mítink ODS na Staroměstském náměstí v Praze. Opozice míní, že porušil svoji deklarovanou nadstranickost.

„Nebylo to žádným zásadním zásahem do voleb. Trvám na tom, že zůstávám nadstranickým prezidentem. Já trvám na tom, že nadstranickost je daná tím, jak se člověk chová v pravomocech daných Ústavou. Tady měřte moji nadstranickost," vyzval Klaus.

Odmítl zároveň spekulace, že spolu s Topolánkovými kritiky - pražským primátorem Pavlem Bémem a některými dosluhujícími hejtmany - připravuje odstavení Mirka Topolánka z postu předsedy vlády.

„Nejsem si vědom toho, že bych se vměšoval do ODS," tvrdí Klaus. Podle něho to tak může vnímat pouze extrémně přecitlivělý člověk.

 

Právě se děje

Další zprávy