Klaus kvůli jmenování soudce pozval do Lán lídry ČSSD

ČTK ČTK
4. 2. 2012 12:21
Senát, kde má ČSSD většinu, bude o jmenování Jana Sváčka rozhodovat 8. února
Václav Klaus jednal v Lánech s lídry ČSSD (ilustrační foto)
Václav Klaus jednal v Lánech s lídry ČSSD (ilustrační foto) | Foto: Jan Langer

Praha - Lídři ČSSD Bohuslav Sobotka a Michal Hašek se v pátek sešli s prezidentem Václavem Klausem. Na zámek v Lánech si je prezident pozval, aby jednali o aktuální politické situaci.

Senát, kde má sociální demokracie většinu, čeká schvalování Klausova kandidáta na ústavního soudce. Prezidentem navržený předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček ale při jednání ve výborech horní komory neuspěl, a jeho naděje tak zřejmě nejsou velké. Odpovědi na dotaz, zda se jednalo v Lánech i o Sváčkovi, se Sobotka vyhnul.

"Pokládám za důležité, aby byl pan prezident přímo informován o názorech nejsilnější opoziční strany na to, co se v naší zemi děje, na jednotlivé kroky vlády v domácí i zahraniční politice," uvedl předseda strany Sobotka později v tiskovém prohlášení.

Deník Právo, který na setkání upozornil, v sobotu uvedl, že jmenování Sváčka bylo klíčovým tématem schůzky. Senát jako celek má o kandidatuře rozhodnout za týden, 8. února.

Sváček by měl podle Klause v týmu ústavních soudců nahradit místopředsedkyni soudu Elišku Wagnerovou, které v březnu končí mandát. Ústavní soudce jmenuje prezident se souhlasem Senátu na dobu deseti let. Letos v červnu skončí mandát ještě soudci Františku Duchoňovi, příští rok hned osmi soudcům včetně předsedy soudu Pavla Rychetského.

Na Ústavní soud jako garanta ústavnosti se mohou za určitých podmínek obracet skupiny zákonodárců, prezident, ale také občané. Ústavní soudci mohou mimo jiné rozhodnout o zrušení zákonů nebo jejich jednotlivých ustanovení, pokud dospějí k závěru, že jsou v rozporu s ústavním pořádkem. Rozhodnutí Ústavního soudu jsou závazná pro všechny soudy i státní orgány.

 

Právě se děje

Další zprávy