Klaus jmenoval nové ministry, Peake se ujme obrany

Domácí ČTK Domácí, ČTK
12. 12. 2012 18:11
Šéfem dopravy je Zbyněk Stanjura, ministrem bez portfeje Petr Mlsna
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Česko má dva nové ministry a jednu ministryni. Prezident Václav Klaus ve středu jmenoval Zbyňka Stanjuru ministrem dopravy a Karolínu Peake ministryní obrany. Dosavadní náměstek Peake Petr Mlsna se stal ministrem bez portfeje a předsedou Legislativní rady vlády.

"Dostali jste vánoční dárek, současně jsme vám Vánoce zkazili, protože nezbude, než abyste je strávili ve vašich úřadech. Ať se vám práce daří," řekl prezident.

Šéfka strany LIDEM Peake nahradí Alexandra Vondru (ODS), který odchází kvůli kauze s předraženou zakázkou v době českého předsednictví Evropské unii. Klaus ji na návrh premiéra Petra Nečase uvedl do funkce i přesto, že zpochybnil její schopnost resort vést a označil ji za "dívenku, kterou statní muži v armádě nepřijmou".

Peake velké personální změny nechystá

Nová ministryně obrany velké personální změny nechystá. Ve funkci se chce zaměřit na omezování byrokracie a redukci agend ministerstva. Bude prý pečlivě naslouchat potřebám armády. Podle Nečase je v resortu mnoho rozdělaných úkolů, které je třeba dokončit.

"Nejsem přítelem kobercových náletů, pokud už mám použít armádní terminologii, na ministerstva a zaměstnance ministerstev poté, co přijde nový ministr," odpověděla Peake na otázku , jestli chystá personální změny v úřadu.

"Armáda České republiky se nachází v určitém přelomovém období, protože se postupně stahuje ze zahraničních misí," řekl Nečas. "Chci v novém resortu v první řadě pokračovat v práci, kterou jsem zahájila již v pozici místopředsedkyně vlády. Tedy naplňování redukčního balíčku, redukce agend a byrokracie také v rámci ministerstva obrany," uvedla Peake.

Ráda by nadále prosazovala své protikorupční priority. Poukázala na to, že v armádě se v minulosti objevily kritizované zakázky. "Osobní odpovědnost a jasné kompetence dané za akvizice a nákupy v rámci resortu obrany budou také mojí prioritou," dodala. V čele resortu chce naslouchat požadavkům vojska, proto se sejde s náčelníkem generálního štábu Petrem Pavlem.

Ministři, kteří předčasně opustili Nečasovu vládu

Vondra podotkl, že do rukou ministryně předává resort ve stabilizovaném stavu a očištěný. "Nemám pochyb, že moje nástupkyně přichází s úmysly v této práci pokračovat," uvedl.

Peake v příštím roce čekají například změny ve struktuře armádního velení. Místo velitelství společných sil vzniknou dva menší štáby pozemního a vzdušného vojska. Vedení resortu bude také řešit budoucnost českého nadzvukového letectva. Blíží se totiž konec pronájmu švédských stíhaček Gripen. Letectvo dále opustí vrtulníkovou základnu v Přerově, která je podle dosavadního vedení ministerstva nadbytečná.

V souladu se spojeneckou strategií se armáda ve větší míře bude stahovat z mise v Afghánistánu. Vojsko se má v budoucnu více soustředit na výcvik, obranu země a spojenců v rámci NATO.

Ministerstvo hospodářství

Nový ministr dopravy Zbyněk Stanjura, který dosud působil jako předseda poslaneckého klubu ODS, střídá ve funkci člena LIDEM Pavla Dobeše. Tomu zlomil vaz nefunkční registr vozidel. Za své priority šetření provozních nákladů a následné využití úspor na investice do dopravní infrastruktury, řekl při příležitosti svého uvedení do funkce. Zároveň uvedl, že na ministerstvu neplánuje výrazné personální změny.

"Doufám naopak, že se naše spolupráce rozběhne tak, abychom v řádu dnů řešili aktuální problémy a v řádu týdnů ty, které máme šanci zvládnout do konce volebního období," řekl Stanjura. Zároveň dodal, že si je vědom složitosti řízení takto velkého resortu a že k tomuto úkolu přistupuje s velkým respektem.

Úkolem čerstvého ministra bude připravit úřad na sloučení s ministerstvem průmyslu. Na vytvoření jednotného ministerstva hospodářství se dohodla šéfka LIDEM Peake s předsedou vlády Nečasem. Stanjura má ministerstvo vést do poloviny roku 2014, kdy by mělo ke sloučení dojít. Vznik silného ministerstva bude proces pozvolný a nikoliv skokový, uvedl Nečas. Ještě předtím chce Stanjura ušetřit v úřadu alespoň dvacet procent.

Po přesunu Peake do čela silového resortu chtěli liberální demokraté nominovat svého kandidáta na předsedu Legislativní rady vlády. Nyní ho chtějí spojit s postem ministra bez portfeje, aby jim neubyl počet ministerstev.

V praxi tak začíná realizace plánu, o kterém se v kuloárech hovoří už delší dobu. ODS a LIDEM si po odchodech ministrů dopravy Pavla Dobeše (LIDEM) a obrany Alexandra Vondry (ODS) prohodí odpovědnost za uvolněné resorty.

Mlsna, kterého do vlády nominovala Peake, od počátku debat o možném vládním angažmá zdůrazňoval, že by do kabinetu nastoupil jako nestraník. "Nikdy jsem v žádné partaji nebyl a nestranictví je pro mne velmi ceněná kategorie," podotkl.

 

Právě se děje

Další zprávy