Klaus jmenoval Fialu. Přichází ministr s úctou v oboru

Domácí Domácí, Jana Černá
2. 5. 2012 12:08
Petr Fiala nastupuje po měsíčním bezvládí na ministerstvu školství
Petr Fiala s Václavem Klausem při jmenování.
Petr Fiala s Václavem Klausem při jmenování. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministerstvo školství se ve středu po měsíci hledání dočkalo nového šéfa. V dopoledních hodinách jmenoval prezident Václav Klaus do funkce Petra Fialu, dosavadního prorektora Masarykovy univerzity v Brně.

Nestraníkovi Fialovi nabídl post premiér Petr Nečas (ODS), a to bez vědomí vicepremiérky Karolíny Peake. Fiala nabídku v pondělí přijal a s jeho nominací nakonec souhlasili všichni koaliční partneři.

"Nemohu slíbit zázraky, ale udělám vše, co mohu a umím, ve prospěch českého školství a vzdělanosti. Mým prvním cílem bude stabilizovat resort," uvedl Fiala v pondělí poté, co úřad vlády oznámil, že se s premiérem Nečasem dohodl na nástupu do vlády.

Fiala na ministerstvu nahradí dlouhodobě kritizovaného Josefa Dobeše (VV). Ten podle svých slov odešel na protest proti škrtům ve svém resortu, které by zasáhly i do platů učitelů.

"Věřím, že se tato významná funkce touto cestou dostává do správných rukou," řekl při jmenování nového ministra školství, mládeže a tělovýchovy prezident, který v minulosti Dobeše označil za nejlepšího novodobého ministra školství.

Provede reformu, proti které sám protestoval

Prezident Fialovi popřál, aby se mu v jeho nelehké funkci dařilo, aby navázal na to, co se ve školství v minulé době podařilo vykonat.

"Jsem si velmi dobře vědom vážnosti úkolu, který na sebe beru a který přijímám s velkou pokorou," reagoval Fiala. Podotkl, že školství v současnosti čelí mnoha výzvám a problémům.

"Jsem poslední, kdo by si myslel, že může všechny vyřešit, ale slibuji, že funkci budu vykonávat z plných sil," řekl. Dodal, že do výkonu nové funkce hodlá vložit všechny své znalosti a zkušenosti.

Nový ministr bude muset ještě letos školám kvůli škrtům sebrat celkově 2,5 miliardy korun. Kromě toho se bude muset vyrovnat i s čerpáním prostředků z evropských fondů, dalším zádrhelem působení jeho předchůdce.

Čeká ho i prosazování reformy vysokého školství, kterou ještě jako rektor kritizoval.

Podívejte se, jak to vypadalo při jmenování na Hradě:

Fialovi nechybí rozsáhlá podpora jak mezi politiky, tak z akademických řad. Pouze v dobrém se o něm vyjadřuje například jeho nadřízený - rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Jeho místo Fiala zastával do roku 2011, od té doby působil jako prorektor.

Bek ho považuje za velmi slušného člověka, který má své hodnoty, za nimiž si stojí, ale také realistu schopného dělat rozumné kompromisy. "Má schopnost nejednat unáhleně, dobře si věci promyslet a nejednat v afektu," řekl.

Politici: Bude odborníkem na svém místě

Nový ministr pak především splňuje jedno z hlavních kritérií koaličních partnerů, kterým byla vysoká profesní odbornost. "Bavili jsme se s panem premiérem o tom, že by měl resort připadnout odborníkovi," uvedla k tomu vicepremiérka již v počáteční fázi hledání vhodného kandidáta.

Profesor politologie Fiala má značné zkušenosti jak v akademické oblasti, tak v roli manažera.

Kromě šéfování druhé největší univerzitě v Česku například několik let předsedal České konferenci rektorů. V současnosti působí jako prorektor pro akademické záležitosti a jako ředitel Mezinárodního politologického ústavu.

Šéfka sněmovního školského výboru Anna Putnová (TOP 09) v České televizi řekla, že Fiala "velmi dobře rozumí školství, má dobré zkušenosti s čerpáním evropských fondů a má prestiž".

Spolupráce s premiérem Nečasem navíc pro Fialu nebude novinkou - loni se stal jeho vědeckým poradcem pro výzkum, členem Rady pro výzkum, vývoj a inovace je pak již od roku 1998.

Po odborné stránce uznává Fialu i opoziční ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy