Klaus jej označil za strůjce krize, klub ODS povede dál

Kateřina Eliášová
26. 4. 2011 13:03
Petr Tluchoř zatím zůstává v čele klubu, řádná volba bude v červnu
Petr Tluchoř dál povede poslanecký klub ODS
Petr Tluchoř dál povede poslanecký klub ODS | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Poslanec Petr Tluchoř i nadále povede poslanecký klub ODS. Na dopoledním jednání se na tom shodli jeho kolegové.

"Na začátku jednání Petr Tluchoř vyzval poslance našeho klubu, zda chce někdo navrhnout tento bod, tedy návrh na jeho odvolání. Nikdo tak neučinil," informoval novináře po jednání 1. místopředseda klubu Zbyněk Stanjura.

Tluchořovu kariéru dostaly do problémů hlavně věty poslankyně Kristýny Kočí. Významného člena grémia ODS a předsedu poslaneckého klubu poslankyně v nahrávce tajně pořízené jejím stranickým kolegou označila za spolustrůjce chystaného puče proti lídrovi Věcí veřejných.

Politik musel na dvouhodinovém jednání kolegům vysvětlovat i to, proč v grémiu prosazoval variantu vlády bez Věcí veřejných, když předseda ODS a premiér Petr Nečas chtěl zachránit trojkoaliční projekt.

Někteří poslanci se před jednáním klubu netajili tím, že by měl Tluchoř v čele klubu skončit, poslanec Michal Doktor o něm dokonce mluvil jako o politické mrtvole. Vysvětlení žádal i premiér Petr Nečas. "Zatím jsem o tom s panem premiérem nemluvil," uvedl Tluchoř.

Tluchořovi z pohledu některých poslanců ublížilo i jeho vystoupení, ve kterém obvinil ministra vnitra Radka Johna (VV) z toho, že zneužívá policii. O speciální tiskové konferenci, kterou na toto téma Tluchoř uspořádal během vyjednávání o smíru v koalici, neměl tušení předseda ODS a premiér Petr Nečas.

Ostře proti Tluchořovi vystoupil i prezident Václav Klaus, který jej spolu s poslankyní Kristýnou Kočí označil za viníky vládní krize.

Tluchořovo šéfování v klubu však může i kvůli těmto aférám skončit už za měsíc, kdy se bude konat každoroční převolba vedení klubu.

 

Právě se děje

Další zprávy