Klaus členem Suverenity? Bobošíková to popírá

Domácí Domácí
20. 8. 2013 11:35
Strana je ale s bývalým prezidentem v kontaktu a o jeho podporu stojí
Předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková.
Předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková. | Foto: Jan Langer

Praha - Jana Bobošíková mírní spekulace o tom, že se bývalý prezident Václav Klaus chystá vstoupit do její strany Suverenita a zapojit se do voleb.

Potvrdila však, že je s Klausem v kontaktu. "Suverenita už několikrát veřejně deklarovala, že pokud by se Václav Klaus rozhodl k návratu do aktivní politiky, Suverenita udělá všechno pro to, aby byl tento návrat úspěšný. Ale abych vám řekla, že jednáme s Václavem Klausem o vstupu do Suverenity, to rozhodně pravda není," řekla ČTK Bobošíková.

Exprezident zatím neuvedl, že by se do aktivní politiky chtěl vrátit. Neví o tom podle svých slov ani Bobošíková.

Informaci o tom, že Klaus a Bobošíková spojí síly a vznikne strana Suverenita Václava Klause, přineslo úterní Právo, které se odvolává přímo na předsedkyni strany Bobošíkovou.

Strana se podle deníku dlouhodobě snaží koncentrovat klausovsky smýšlející síly do společného politického subjektu, který by zaštítil sám exprezident a zakladatel ODS.

"Už několik měsíců se soustředíme na lidi s podobným smýšlením. Jde o dlouhodobou a cílenou aktivitu. … Pevně věřím, že tato aktivita vyvrcholí společným postupem ve volbách do Poslanecké sněmovny," citovalo Bobošíkovou Právo.

Suverenita podle své šéfky jedná například i s poslancem Michalem Doktorem a exposlancem Vlastimilem Tlustým. Strana chce kandidovat v případných předčasných volbách, na kampaň chce dát několik milionů korun.

"Umíme si představit, že by Václav Klaus něco takového podpořil, ale dohoda, že se přejmenujeme na Suverenitu Václava Klause a jdeme do voleb, na stole není," řekla Bobošíková ČTK.

Klaus už veřejně vyloučil návrat do ODS. "V jistou chvíli se mi zdálo, že nějaká naděje je, ale když jsem viděl kroky ODS v posledních hodinách a dnech, vylučování ze strany a výroky některých představitelů, primárně paní Němcové, pochopil jsem, že moje angažmá v této straně v dnešní době nepřichází v úvahu," řekl exprezident 10. srpna při výstupu na Sněžku a připustil, že svého času nejsilnější pravicová strana je na dně.

 

Právě se děje

Další zprávy