Klaus chce za ombudsmana i Johna Boka

14. 11. 2006 15:37
Praha - Prezident Václav Klaus navrhl své kandidáty na funkci ombudsmana. Je mezi nimi i aktivista John Bock.

Prezident republiky je po Senátu dalším, kdo může nominovat kandidáty pro tuto funkci a také pro funkci zástupce ombudsmana. Klaus dnes navrhl Johna Bocka a také Jiřího Witzanyho.

Na zástupce ombudsmana navrhuje prezident dva bývalé pravicové poslance - Oldřicha Kužílka (US) a Jana Litomiského (ODS).

"Prezident je přesvědčen, že se jedná o osobnosti, které svými životními postoji prokázaly vysoké morální a lidské kvality a jsou schopny vykonávat uvedené funkce," uvedl Hrad.

Právě Litomiského, který v září po Svatopluku Karáskovi převzal funkci zmocněnce pro lidská práva, navrhli na zástupce veřejného ochránce práv také senátoři.

Senát nominoval na ombudsmana také dva kandidáty - stávajícího Jiřího Motejla a nezávislou senátorku Jitku Seitlovou. Pro volbu zástupce horní komora vybrala hned v první volbě Jitku Seitlovou a před týdnem nakonec i druhého kandidáta - Jana Litomiského. Předseda Rady vlády pro lidská práva získal v tajných volbách hlasy 34 ze 63 senátorů.

Ombudsmana volí sněmovna. Ta již nenavrhuje další kandidáty, ale vybírá z návrhů senátorů a prezidenta. Funkční období pro veřejného ochránce práv, jehož úřad sídlí v Brně, je šestileté.

 

Právě se děje

Další zprávy