Klaus chce za Motejla dosadit Boka nebo Zahradníka

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
24. 8. 2010 13:15
O dvou kandidátech na ombudsmana rozhodne celý Senát zítra
Kdo ho nahradí? Pokus č. 2
Kdo ho nahradí? Pokus č. 2 | Foto: Ludvík Hradilek

* Václav Klaus vybral dva kandidáty na ombudsmana * senátoři vyslechli pět uchazečů, dva z nich vyberou ve středu

Praha - Kandidáti na ombudsmana pomalu dostávají jména. Prezident Václav Klaus dnes oznámil, že nominuje aktivistu Johna Boka a bývalého jihočeského hejtmana Jana Zahradníka.

Dalších pět nominovaných předstoupilo v úterý před senátní výbor pro vzdělávání, aby senátorům vysvětlili, proč se právě oni chtějí stát veřejným ochráncem práv, a aby je výbor mohl vyzpovídat.

K tomu prvnímu došlo, k tomu druhému ne: během celého slyšení padla jen jediná otázka. A to od komunistického senátora Vlastimila Balína směrem k Pavlu Varvařovskému, jak to teď vypadá v Luhačovicích a také jak mu dopadlo prozkoušení na způsobilost řídit auto, když je mu těch 65 let.

Kdo je ve hře

kandidáti nominování prezidentem:

  • John Bok
  • Jan Zahradník

kandidáti, ze kterých dva vybere Senát:

  • Anna Šabatová
  • Jitka Seitlová
  • Pavel Varvařovský
  • František Bányai
  • Jan Matys

Šabatová: Proč se nikdo neptá?

"Já mám vždycky špatný pocit, když se mě nikdo neptá," řekla na konci svého slyšení Anna Šabatová, zjevně zaskočená tím, že jí nikdo žádnou otázku nepoloží.

"Nemějte, my se neptáme nikoho," uklidnil ji senátor za ODS Zdeněk Jamalík.

Bývalý ústavní soudce Pavel Varvařovský se zase podivoval tomu, že na zasedání výboru mohl být vždy jen jeden z kandidátů, ostatní seděli vedle. "Je to styl 'sovětské diskuse', jak říkal Vojtěch Cepl. Tedy řada na sobě nezávislých monolgů," komentoval to přímo před senátory.

Senátní výbor výbor tedy nakonec kandidáty jen vyslechl a po jejich odchodu přijal usnesení, že je vyslechl. Neměl ani za úkol někoho doporučovat. Prakticky stejná procedura se tak odehraje ve středu - tentokrát před celým Senátem.

Ombudsmana do Ústavy!

Senátní výbor se tak v úterý dozvěděl, že Anna Šabatová, někdejší zástupkyně Otakara Motejla, i Jitka Seitlová, nynější zástupkyně ombudsmana, by rády zakotvily institut veřejného ochránce práv přímo do Ústavy.

A že dalšímu z kandidátů Pavlu Varvařovskému vadí, že se ombudsman nemůže sám obrátit se stížností přímo na Ústavní soud. Musí kvůli tomu přesvědčit skupinu zákonodárců.

"Nebo se může obrátit přímo na prezidenta republiky, ten to může udělat sám. To ale asi tak ještě tři roky nepůjde," neodpustil si narážku na funkční období Václava Klause.

Kdo jím bude?

Annu Šabatovou navrhli senátoři ČSSD spolu se dvěma senátory z klubu TOP 09 a Starostové. Jitku Seitlovou pak senátor za TOP 09 Václav Jehlička.

Anna Šabatová se zdála být favoritkou už první volby ve sněmovně, kdy jí podporu deklarovali poslanci různých klubů. Nakonec ve druhém kole chybělo ke zvolení 7 poslaneckých hlasů a zvolen nebyl nikdo.

Nově teď navrhli senátoři za ODS ještě předsedu pražské Židovské obce Františka Bányaie, už zmíněného Pavla Varvařovského a pražského advokáta Jana Matyse. Jejich další kandidátka, advokátka Klára Veselá-Samková nakonec nominaci odmítla z rodinných důvodů.

Sněmovna se bude muset sejít předčasně

Ve středu si celý Senát vybere z této pětice nominovaných dva kandidáty, které předloží sněmovně. Své dva kandidáty už navrhl i prezident republiky a z této čtveřice by měla sněmovna vybrat nástupce Otakara Motejla.

Má na to 60 dní od nepodařené červencové volby. Sněmovna kvůli tomu bude muset svolat mimořádnou schůzi, protože podle původního plánu se měli poslanci sejít až 21. září.

Vládní trojkoalice nejdřív mluvila o tom, že chce společného kandidáta na ombudsmana. Senátoři ODS ještě minulý týden, jak řada z nich řekla Aktuálně.cz, čekala na koaliční jednání. Nakonec ale koalice společného kandidáta nepostavila.

 

Právě se děje

Další zprávy