Klaus chce novou vládu ještě před koncem předsednictví

Domácí Domácí
26. 3. 2009 17:02
Premiér Topolánek podal demisi jen pár hodin poté, co Klause obvinil, že je strůjcem pádu jeho kabinetu
Premiér Mirek Topolánek donesl prezidentu Václavu Klausovi demisi vlády
Premiér Mirek Topolánek donesl prezidentu Václavu Klausovi demisi vlády | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vláda formálně schválila svou vlastní demisi, kterou už premiér Mirek Topolánek předal prezidentu Václavu Klausovi.

Ten ji přijal a současný kabinet dočasně pověřil výkonem funkcí. Zároveň naznačil, jak si představuje další postup.

"Chci rychlé řešení, které bude založeno na politické dohodě ve sněmovně," prohlásil. "Vyžaduje to jak složitá situace, tak předsednictví Evropské unie, které musí vykonávat plnohodnotná vláda. Nepřipustím neřešení situace, setrvání v dnešním provizorním stavu."

Naznačil tak, že nepřichází v úvahu, aby Topolánkův kabinet v demisi dovládl do června, kdy předsednický post v EU předá Švédsku. O tom mluvil ještě před úterním hlasováním předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek.

Klaus zároveň naznačil, že nejmenuje vládu, která by byla založena na přeběhlících. "Tento způsob nás přivedl do současné situace," upozornil na to, že současný kabinet dostal důvěru jen díky dvěma někdejším poslancům ČSSD - Miloši Melčákovi a Michalu Pohankovi.

Získat 101 hlasů? To by byl zázrak

"Bude velmi složité splnit tyto podmínky pro kohokoliv, proto jsem přišel s konceptem řešení, aby vláda Mirka Topolánka v demisi dokončila české předsednictví, nebo jeho část do evropských voleb," zopakoval svůj návrh Paroubek.

DOKUMENT:
Prohlášení prezidenta po přijetí demise vlády

"Potom aby nastoupila nestranická vláda odborníků s průřezovou podporou všech politických stran - tak, aby se v říjnu mohly konat mimořádné volby," dodal.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Získat ve sněmovně 101 hlasů by podle jeho slov bylo rovno zázraku. On sám se o to nepokusí. "Nebylo by to korektní, bylo by to na bázi těch, kteří opustili někdejší svůj politický domov a pokud to kritizuji, tak by nebylo dobré, kdybych to sám udělal," vysvětlil.

Klaus pomohl k vládě k pádu, tvrdí premiér

Mirek Topolánek předal demisi den poté, co prezidenta obvinil, že je strůjcem jeho pádu. "O roli Tlustého, Béma a Klause snad už nikdo nepochybuje. Klaus stojí proti vládě zcela jasně od podzimních senátních a krajských voleb," uvedl ve středu večer v České televizi Topolánek.

Tuto teorii potvrdil i Topolánkův stranický kolega z ODS, předseda Senátu Přemysl Sobotka.

"Pan Paroubek nebyl nástrojem, ale iniciátorem hlasování o nedůvěře. O roli pana prezidenta můžeme pouze spekulovat, ale po jeho odchodu čestného předsedy ODS a účasti na sjezdu ČSSD, kdy prezidentovy věty pan Paroubek použil ve sněmovně, je jasné, že určitá dohoda musela existovat," prohlásil v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz jeden z čelných ústavních činitelů České republiky.

Právě na Klausovi teď bude rozhodnutí, koho pověří sestavením nového kabinetu, případně kdy budou vypsány předčasné volby.

 

Právě se děje

Další zprávy