Klaus a Sobotka se shodli. Česko s eurosmlouvou počká

Martina Macková
5. 8. 2008 13:41
Senát nebude hlasovat, dokud nerozhodne Ústavní soud
Václav Klaus jako čestný host u lidovců.
Václav Klaus jako čestný host u lidovců. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Česko se nepustí do ratifikace Lisabonské smlouvy dřív, než o ní rozhodne Ústavní soud. Shodli se na tom předseda Senátu a prezident republiky.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) tak potvrdil, že senátoři ODS, kteří mají v horní komoře většinu, zvolili vyčkávací taktiku. Už dříve poslali smlouvu ústavním soudcům, aby rozhodli, jestli nejsou evropské teze v rozporu s českou ústavou.

Čtěte také: Senát poslal lisabonskou smlouvu Ústavnímu soudu

Ústavní soudci ale podle všeho nerozhodnou do podzimu, Česko má přitom čas na ratifikaci smlouvy jen do konce roku. Celý proces přijetí se tak nemusí stihnout.

„Tímto časovým sledem se pan prezident s panem předsedou dnes nezabývali," potvrdil Aktuálně.cz tajemník Sobotky Petr Kostka.

„Ratifikace je problém. Podle principů ji musí schválit všech 27 zemí a jedna z nich to neučinila," shodli se oba politici s odkazem na negativní výsledek irského referenda.

Čtěte také: Klaus píše soudu. Varuje před Lisabonskou smlouvou

Podle nich je reálná možnost, že kdyby i ostatní země postupovaly stejně jako Irsko, tedy vypsaly referendum o tom, zda přijmout, či nepřijmout novou euroústavu, dopadlo by hlasování podobně. Lidé v jiných zemích Evropy by podle nich Lisabonskou smlouvu odmítli.

Čestný předseda ODS Václav Klaus se baví s Přemyslem Sobotkou a Vlastimilem Tlustým.
Čestný předseda ODS Václav Klaus se baví s Přemyslem Sobotkou a Vlastimilem Tlustým. | Foto: Tomáš Adamec

„EU je nemocná, musí najít lék. Elity jsou v ní odtrženy od občanů," řekl k tomu Přemysl Sobotka.

Už v červnu ale koaliční lidovci vyzvali ODS, aby se začalo jednat s opozicí o schválení nového evropského dokumentu. Vedení ČSSD jejich aktivitu kvitovalo, k jednání ale zatím nedošlo.

"Prezident začal tančit na hrobě lisabonské smlouvy. To je jeho přání, ale není to evropská skutečnost. ODS by se měla vyvarovat pokusů, aby svůj oficiální názor prezentovala jako názor republiky," uvedl  místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Čtěte také: Lidovci vyzvali: Jednejme s opozicí o Lisabonu

Česko se kromě schvalování smlouvy chystá na převzetí předsednictví v EU. Do čela unie se postaví už v lednu, kdy vystřídá v roli mluvčího a koordinátora Francii. Po půl roce pak vedení unie předá Švédsku.

Česká republika by si neměla dávat přehnané cíle, shodli se také Klaus a Sobotka. Předsednictví podle nich nebude jen záležitostí vlády, ale také obou komor parlamentu a prezidenta. "Oba cítíme pocit určité střídmosti," vysvětlil Klaus postoj obou politiků k předsednictví.

 

Právě se děje

Další zprávy