Klaus a Gore se utkají v Kongresu. O klima

ves
20. 3. 2007 13:20
Praha - Američtí kongresmani oslovili Václava Klause a Alberta Gorea s otázkami o změnách klimatu.
Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Český prezident na otázky už odpověděl, znění odpovědí ale Hrad zveřejní až po veřejném slyšení v Kongresu.

Členové Kongresu se vedle Klause obrátili ještě na bývalého amerického viceprezidenta Alberta Goreho, který má na ekologické problémy rozdílné názory.

Kongresmani hodlají odpovědi Klause použít na veřejném slyšení podvýboru pro energetiku a kvalitu ovzduší, na které byl pozván Gore. Klaus a Gore se v názoru na klimatické změny rozcházejí.

Zatímco Gore tvrdí, že je nejvyšší čas změnit chování lidí, aby se předešlo vážným ekologickým důsledkům, Klaus si myslí, že lidská činnost se na vývoji klimatu zásadně nepodílí. Soudí, že není třeba opouštět současné politické rámce.

Otázky pro Klause

  • Pokud jde o to, zda a jak člověk přispívá ke klimatickým změnám a s vědomím povinností vůči našim občanům: co by podle Vašeho názoru měli zákonodárci brát v úvahu, když se zabývají klimatickými změnami?
  • Jak by vládní politika měla řešit výskyt a následky klimatických změn a do jaké míry by se měla soustředit na regulaci emisí skleníkových plynů?
  • Jaký budou mít různé scénáře politického řešení této otázky, se kterými jste se setkal, vliv na národní ekonomiky, na spotřebitele, na vytváření pracovních míst a budoucí inovace?
  • Jaký dopad a účinnost budou mít politiky založené na principu "omez a obchoduj" (tzv. "cap-and-trade policies") na zmírnění hrozeb spojených s klimatickými změnami a naši schopnost čelit těmto hrozbám v budoucnu?
  • Jaká je morální zodpovědnost vyspělých zemí vůči zemím rozvojového světa? Měly by se vyspělé země pustit do programů, které významně omezí emise, zatímco rozvojové země mohou pokračovat v navyšování emisí v nezmenšené míře?

V USA Gore, u nás Bursík

Jedním z nejostřejších Klausových kritiků u nás je šéf zelených Martin Bursík.

"Prezident Klaus je v tématu globálních klimatických změn úplně vedle. Vykládá nesmysly. O nejprestižnějším panelu zhruba dvou tisícovek vědců, kteří pod OSN analyzují vědecké zprávy a empiricky naměřená data, mluví jako o nějaké 'nevládní organizaci zeleného zabarvení'. Klaus ztratil schopnost vědeckého a kritického myšlení," uvedl před časem Bursík v on-line rozhovoru se čtenáři deníku Aktuálně.cz.

Klausův skeptický postoj k ekologii sdílejí i jeho nejbližší spolupracovníci.

"Nikdy bych si nemyslel, že tmářství může mít někdy i přímo doslovnou podobu," komentoval například prezidentův tajemník Ladislav Jakl celosvětovou akci Pět minut bez elektřiny, při které se část světa kvůli připomenutí nebezpečí klimatických změn ponořila do tmy.

Klaus je s ekology na kordy už léta

Klaus vede s ekology letité spory a diskuse, aktivisté zase prezidenta pravidelně "oceňují" anticenami. Například letos získal ocenění Zelená perla 2005 za nejhorší ekologický výrok.

Martin Bursík
Martin Bursík | Foto: Ludvík Hradilek

Organizátory zaujal Klaus vyjádřením: "Občanská společnost je polemika se svobodnou společností! A je povinností každého demokrata ze všech svých sil do konce svých věků proti ní bojovat!!!"

V roce 1993 zase získal Klaus jako tehdejší premiér cenu Ropák za největší antiekologický počin, konkrétně "za prosazení dostavby jaderné elektrárny Temelín a za ekonomickou politiku, která přeměňuje přírodu na ekonomický ukazatel - výši hrubého domácího produktu". Dva roky poté dostal i Zelenou perlu za výrok: "Ekologie není věda, s vědou nemá nic společného, je to ideologie."

 

Právě se děje

Další zprávy