Klaus 2003: Důvody amnestie se nesmějí tajit

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
14. 2. 2013 21:07
Prezident nesmí říkat, že důvody amnestie nemusí uvádět, sdělil Klaus. Před 10 lety
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Když se Václav Klaus v lednu 2003 poprvé ucházel o prezidentský úřad, ve svém projevu před poslanci a senátory mimo jiné řekl, že prezident nesmí zpochybňovat amnestii skrýváním důvodů a prezidentská kancelář nesmí argumentovat, že důvody nemusí uvádět.

Kromě toho také poděkoval Václavu Havlovi za vše, co pro Českou republiku vykonal, a vyslovil přesvědčení, že i v pozdějším "jeho hodnocení bude převažovat znaménko plus".

Když Václav Klaus předstupoval 15. ledna 2003 před poslance a senátory s projevem, činil tak dle svých slov "s plnou vážností, zodpovědností a pokorou" a nastínil jim své představy o vykonávání prezidentské funkce.

Za 10 let Klaus v otázce amnestie i Havla zcela otočil

Při této příležitosti se dotknul také otázky milostí a amnestie.

"I s nimi je třeba šetřit a v žádném případě se nesmí dopustit jejich zpochybňování skrýváním důvodů jejich udělení či argumentováním úředníků prezidentské kanceláře, že prezident důvody těchto výjimečných aktů nemusí uvádět," lze se stále dočíst přímo na Klausových stránkách klaus.cz v sekci Projevy a vystoupení.

Klausův tajemník Ladislav Jakl.
Klausův tajemník Ladislav Jakl. | Foto: Ludvík Hradilek

Přitom pravé důvody amnestie či její pisatele nyní již měsíc a půl zatvrzele odmítá sdělit, stejně jako prezidentská kancelář, a argumentují právě tím, že prezident nikomu nemusí sdělovat důvody, které ho k tomuto kroku vedly.

Jako před několika dny Klausův tajemník Ladislav Jakl v odpovědi občanské společnosti Lepší Kladno:

"Kancelář prezidenta republiky posoudila vaši žádost o informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím jako nedůvodnou. Jde o ústavní právo prezidenta republiky, které nemusí nikomu zdůvodňovat, a žádost se proto odkládá," píše Jakl.

Občanské sdružení: Čekáme, že Klaus dodrží slovo

Na zmiňovaný deset let starý projev, jímž se Klaus ucházel o post prezidenta, upozornilo právě sdružení Lepší Kladno, obrátilo se na prezidenta, odkazuje na jeho "veřejný příslib" a žádá o uvedení důvodů, skutečných motivací a spolupracovníků výjimečného aktu amnestie, který vyhlásil v novoročním projevu.

"Očekáváme, že pan prezident dostojí svému slovu, jeho dosavadní postoj chceme chápat pouze jako opomnění. Nikdy není pozdě přiznat chybu a napravit ji," říká mluvčí sdružení Milan Hamerský.

Klausův projev z ledna 2003 je pozoruhodný ještě v jedné pasáži. V té, ve které děkuje odcházejícímu prezidentovi Václavu Havlovi "za všechny významné pozitivní věci, které pro naši republiku (…) v zahraničně politické oblasti učinil".

Na širší zhodnocení jeho přínosu pro věc České republiky nebyla podle jeho tehdejších slov ještě ta nejvhodnější doba, tu měl přinést až "klidnější a objektivnější historický odstup". 

Kandidát na prezidenta Václav Klaus přesto tehdy dodal:  "Jsem přesvědčen, že v jeho hodnocení bude převažovat znaménko plus. Odcházející politik si sotva může přát více."

 

Právě se děje

Další zprávy