Klasnová se tvrdě opřela do Bárty kvůli totalitě ve VV

Domácí ČTK Domácí, ČTK
10. 3. 2011 16:25
Pře půl rokem chtěla rezignovat na funkce, nyní je ve straně spokojená
Kateřina Klasnová (VV)
Kateřina Klasnová (VV) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová loni v říjnu poslala vedení strany dopis, v němž kritizovala dominantní roli svého manžela Víta Bárty ve straně a údajnou totalitu, která kvůli němu vládne. Zároveň tehdy oznámila, že rezignuje na svou funkci a ze strany vystoupí.

Ve čtvrtečním vydání to píše MF Dnes, která má dokument k dispozici. Klasnová dopis odmítla komentovat, ale jeho pravost nezpochybnila.

Dopis ve formě e-mailu dostal předseda strany Radek John, místopředseda Jaroslav Škárka a Vít Bárta. Klasnová jej napsala asi tři měsíce poté, co se s Bártou vzali.

Klasnová ve čtvrtek odpoledne na článek reagoval veřejným prohlášením.

"Zůstávám členkou Věcí veřejných i jejich místopředsedkyní, jako loutka si v této straně určitě nepřipadám. Ani stranická, ani manželská krize se nekoná. Více se k této úsměvné 'kauze' MF Dnes nehodlám vyjadřovat a děkuji za pochopení," uvedla.

Politička v původním dopise uvádí, že ji k jeho napsání vedla "naprostá ignorance elementárních principů uvnitř strany a naprostá nekomunikace ze strany VB (Víta Bárty)". Podle ní Bárta zcela samovolně určuje další směrování strany, aniž by se ptal na názory ostatních.

"...nechci dál hrát pasivní figurku na šachovnici VB. Upřímně mě mrzí, že ve VV funguje takováto totalita, a myslím, že není dobře, že VB absolutně ignoruje názory a nápady ostatních lidí ve VV," napsala v e-mailu Klasnová.

Deníku se k dopisu nejprve nechtěla vyjadřovat. Nevyjádřil se k němu ani Bárta, John na SMS s žádostí o komentář nereagoval.

Více demokracie by neškodilo

Ostatní oslovení členové strany připustili, že Bárta je výrazná osobnost, ale zatímco místopředsedové Škárka a Lenka Andrýsová si na nedostatek demokracie ve straně nestěžovali, poslanec Stanislav Huml uvedl, že VV by neškodilo, kdyby ve straně demokracie přibylo. Poslanec, který si nepřál být jmenován, na dotaz MfD dokonce prohlásil: "Nejsme strana, ale spíše sekta."

Podle informací listu vedení VV už minulý týden řešilo, kdo dopis vynesl a co s tím teď dělat.

O Bártovi, který ve vládě Petra Nečase zastává post ministra dopravy, se často hovoří jako o faktickém lídrovi strany. Před novináři na to nedávno narážel i prezident Václav Klaus, když v souvislosti s Bártou poznamenal: "Chtěl bych říct předseda VV, ale to bych se asi mýlil."

Věci veřejné ve čtvrtek zahájily tříměsíční proces volby nového předsedy strany. Nejprve začnou místní organizace a užší vedení strany nominovat kandidáty. Nový předseda VV, kterého vyberou příznivci strany v elektronickém hlasování, by měl být znám na konci května.

Největším favoritem volby je zatím dosavadní šéf VV a ministr vnitra Radek John. Bárta zatím nedal najevo, že by o oficiální funkci předsedy strany usiloval.

 

Právě se děje

Další zprávy