Klasnová: Kynštetr neměl tajit "létající" poslance

ČTK Jan Němec (redaktor) ČTK, Jan Němec (redaktor)
2. 9. 2010 17:30
Na jména létajících poslanců se ochrana osobních údajů nevztahuje, říká Klasnová
Místopředsedkyně chce vysvětlení
Místopředsedkyně chce vysvětlení | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová (Věci veřejné) chce, aby kancléř sněmovny Petr Kynštetr vysvětlil, proč odmítl médiím říct jména poslanců, kterým sněmovna proplácela vnitrostátní lety.

"Praxi 'otevřené sněmovny' nelze zahájit tím, že kancléř odmítne uvést, kdo z poslanců si nechával proplácet letenky mezi Prahou a Ostravou, a odvolává se přitom na Úřad pro ochranu osobních údajů," píše Klasnová ve svém prohlášení.

Kancléř se po žádosti médií o zveřejnění jmen létajících poslanců odvolal na údajné stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů, které ale podle Hospodářských novin neexistovalo.

"Na to se ochrana osobních údajů vztahovat opravdu nedá," řekla Aktuálně.cz Kateřina Klasnová. "Všichni jsme veřejní činitelé a podléháme veřejné kontrole a toto nejsou citlivé údaje."

Svolejme komisi

Podle legislativního odboru sněmovny kancléř nepochybil, když část údajů o poslancích-letcích nechal odstranit. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) kancléře odvolat nechce, chce s ním ale jednat o zveřejňování informací a veškeré informace zveřejňovat sama.

Místopředsedkyně Klasnová se nicméně chce ke kauze vrátit.

"Prosila jsem paní Němcovou, aby iniciovala svolání komise pro práci poslanecké sněmovny," prohlásila Kateřina Klasnová. Právě tato komise by měla podobné případy řešit. Problémem je, že stále ještě nemá předsedu.

"S panem kancléřem jsem ještě nemluvila, až ho uvidím, zeptám se ho na to sama," dodala Klasnová.

Právě zrušené proplácení vnitrostátních letů deklarovala sněmovna jako jednu z úspor. Hned poté prosákla informace, že nejméně jeden zákonodárce si letenku proplatit nechal. Nakonec se k tomu přiznal komunistický poslanec Miroslav Opálka.

 

Právě se děje

Další zprávy