Ke Kalouskovi chce 600 lidí, od lidovců i z ODS

Lenka Smyčková
15. 6. 2009 15:00
Nová strana TOP 09 ulovila nejvíce členů lidovcům z jižní Moravy
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Na šest set lidí projevilo zájem vstoupit do nové strany TOP 09, kterou založil bývalý lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek.

"Je předběžné mluvit o počtu přihlášených, ale přibližně šest stovek lidí vyplnilo on-line formulář na internetových stránkách," řekl Aktuálně.cz Luděk Kudláček z pražské kanceláře strany. Formulář pak lidé zasílají do regionálních kanceláří v Ostravě, Brně, Českých Budějovicích a Praze.

Většina zájemců o členství v TOP 09 jsou zatím nestraníci, velkou skupinu pak tvoří lidé vystupující z KDU-ČSL.

Bývalými lidovci jsou například všichni současní vedoucí regionálních kanceláří TOP 09. Největší exodus od lidovců se koná na jižní Moravě. Několik lidí kvůli zamýšlenému členství v TOP 09 vystoupilo z ODS.

 

Konkrétní jména nově přihlášených zatím TOP 09 sdělovat nechce. Jsou ale mezi nimi i výše postavení regionální politici.

Nová strana v pondělí požádala na ministerstvu vnitra o registraci. Teprve až ji získá, může všechny zájemce přijmout oficiálně a začne zakládat místní sdružení.

Na jihu Moravy skončilo 19 lidovců

"Právě si vezu domů celý kufřík dopisů, které dnes přišly do ostravské kanceláře. Jestli ze 150 obálek jsou jen v polovině přihlášky, můžu určitě mluvit o desítkách zájemců," hlásil v pondělí dopoledne starosta Čeladné a bývalý lidovec Pavol Lukša.

Poslanec Jan Husák eviduje v Brně také desítky zájemců. Jiří Žižka z Českých Budějovic do dneška dostal přibližně pětadvacet přihlášek.

Nejde výhradně o bývalé členy lidové strany. Ti zatím hromadně odcházejí hlavně na jižní Moravě. Nejvíce jich opustilo členskou základnu Brna-venkova.

"V tuto chvíli evidujeme za poslední dny devatenáct odchodů v souladu se stanovami," sdělil Aktuálně.cz tajemník jihomoravských lidovců Pavel Hořava. Podle zdrojů z TOP 09 odchod zvažují i další lidovci na jižní Moravě.

Přitom například na severní Moravě evidují jediného vystoupivšího, na Olomoucku žádného. "My ani nechceme být KDU 2," dušuje se Lukša, zatím jediný, kdo odešel ze severomoravské KDU-ČSL.

Mladí a spořiví

Jací jsou lidé hlásící se do TOP 09? Oficiální statistiku strana nemá, ale v regionech už mají alespoň přibližnou představu.

"Z pětadvaceti přihlášek je deset bývalých lidovců, ostatní jsou nestraníci. Většině je mezi 25 a 40 lety, obvykle pracují jako živnostníci nebo podnikatelé, někteří jsou studenti," hlásí Jiří Žižka.

Jan Husák tvrdí, že to jsou lidé, kteří hledají "prázdné místo, které nevyplnila ODS, smýšlejí konzervativně, bez populismu, dívají se pravdivě k budoucnosti a nechtějí slibovat nemožné".

Konkrétně na jižní Moravě je podle něj takových lidí celá řada. "Právě v době ekonomické krize by na venkově mohla vzniknout skupina voličů, kteří jsou zvyklí spoléhat se na sebe a svoje síly, ne na státní regulaci," míní Husák.

 

Právě se děje

Další zprávy