Když po volbách skončíme v opozici, z politiky odejdu, hlásí Babiš. Nechce sedět ve "žvanírně"

Domácí Domácí
21. 6. 2016 6:16
Andrej Babiš by v případě neúspěchu v příštích volbách raději odešel z politiky, než aby byl v opozici. "Nemohu sedět ve žvanírně, kde si někteří hrají na demokracii," řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Místo politiky by se druhý nejbohatší Čech raději věnoval svému podnikání a cestoval. Hnutí ANO by se v opozičních lavicích mohlo ocitnout i přes předpokládané volební vítězství, jako se stalo v případě Jiřího Paroubka, který s ČSSD v roce 2010 vyhrál volby, ale nikdo s ním nechtěl vládnout. V průzkumech však zatím ANO vede.
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš by v případě neúspěchu v následujících parlamentních volbách odešel z politiky. Pokud by v příštím volebním období mělo jeho hnutí zasednout v opozičních lavicích, Babiš by vysokou politiku opustil a radši se podle svých slov soustředil na podnikání a ve volném čase by cestoval. Vicepremiér a majitel Agrofertu to uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

"Jestli nevyhrajeme a budeme v opozici, tak já v opozici nebudu. To je vyloučeno. Nemohu sedět ve žvanírně, kde si někteří hrají na demokracii," řekl deníku.

Hnutí ANO by se v opozici mohlo ocitnout i přes předpokládané volební vítězství. Dopadl tak třeba Jiří Paroubek, který v roce 2010 vyhrál se sociální demokracií volby, ale nikdo s ním nechtěl vládnout. Kabinet tehdy sestavila poražená ODS.

Druhý nejbohatší Čech Andrej Babiš do velké politiky vstoupil po volbách v roce 2013, kdy jeho hnutí získalo přes 18,5 procenta hlasů. Nyní průzkumy veřejného mínění zatím hnutí ANO před sociálními demokraty dlouhodobě favorizují.

Kdyby parlamentní volby v příštím roce opět dopadly tak, že by mezi ANO a ČSSD nebyl velký rozdíl v poměru hlasů, Babiš by se podle Hospodářských novin znovu nesmířil s menším počtem ministrů. "Současnou koaliční dohodu jsme uzavřeli špatně, byli jsme naivní, dnes bychom se snažili vyjednat lepší dohodu, abychom nebyli ve vládě válcováni tak, jak jsme," řekl HN Babiš.

V současné vládě má ČSSD osm křesel, ANO šest a KDU-ČSL tři. Koaličními stranami v poslední době cloumá přestřelka kvůli reorganizaci policie, kterou podepsal ministr vnitra Milan Chovanec. Babiš opakovaně sociální demokracii hrozil odchodem z vlády, ale nakonec ustoupil. Chovance pak nazval "kmotrem kmotrů." Dříve ostře kritizoval i premiéra Bohuslava Sobotku, po blamáži s protikuřáckým zákonem v Poslanecké sněmovně řekl, že předseda ČSSD lže.

 

Právě se děje

Další zprávy