Když Nečas padne, chce ČSSD volby, ne vládu

Martina Machová Martina Machová, Tereza Šídlová
15. 4. 2011 16:19
Aktuálně.cz porovnalo názory klíčových mužů ČSSD, jejichž příznivci dělí stranu na dvě křídla
Na řešení vládní krize se Hašek se Sobotkou shodnou.
Na řešení vládní krize se Hašek se Sobotkou shodnou. | Foto: Petr Protivánek

Praha - Pokud by vláda Petra Nečase v současné krizi padla, chtějí dva hlavní představitelé sociálních demokratů spíše prosadit nové volby než teď začít vládnout.

Prezident Václav Klaus přitom představitelům rozhádané vládní koalice při čtvrteční schůzce na Hradě pohrozil tím, že pokud vláda padne, nový kabinet by sestavoval nedávno zvolený předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Prezident se také dříve nechal slyšet, že možnost předčasných voleb nepřipouští.

Předseda strany Bohuslav Sobotka i první místopředseda Michal Hašek, donedávna soupeři v boji o post předsedy ČSSD, zaujali tento postoj nezávisle na sobě. Sobotka v pátek o možných scénářích mluvil s novináři na Pražském hradě, Hašek v rozhovoru s Aktuálně.cz.

"Pro sociální demokraty je prioritou uspořádání nových voleb. V poslanecké sněmovně máme 56 poslanců, to je poměrně malá síla k tomu, abychom dokázali napravit chyby reforem vlád Mirka Topolánka a Petra Nečase," řekl v pátek po jednání s prezidentem Václavem Klausem Sobotka.

„V současné situaci není možné očekávat, že by ČSSD s vládními stranami se všemi jejich aférami sestavovala nový vládní projekt. Nemyslím si, že je možné vytvořit většinovou stabilní vládu, a jediné řešení jsou pak rychlé nové volby," reagoval Hašek, jehož se Aktuálně.cz zeptalo na stejnou věc ještě před hradní schůzkou.

Nechceme strany s aférami

Sobotka na Hradě prohlásil, že Věci veřejné jsou z pohledu ČSSD příliš zdiskreditovanou stranou a s ODS a TOP 09 se prý nemohou sociální demokraté shodnout na programu.

Nabízí se tak možnost velké koalice ČSSD s ODS. Ani jeden z klíčových mužů ČSSD se k této variantě nehlásí. Sobotka i Hašek se totiž drží své "mantry" předčasných voleb.

Hlavně ty volby

"Názor, který má sociální demokracie, je získat silnější podporu od občanů v nových volbách tak, abychom mohli napravit chyby, k nimž tady došlo za vlády pravicových kabinetů. My si dokážeme představit naši účast ve vládě po volbách, s novým silnějším mandátem od občanů," řekl jen Sobotka.

Hašek reagoval téměř totožně. "Složení sněmovny skutečně znemožňuje jednat o vládním projektu. Sociální demokracie se bude snažit, aby se politické strany ve sněmovně a v Senátu dohodly na nových volbách," řekl Aktuálně.cz Hašek.

Oba politici také odmítli možnost, s níž přišel ex-předseda strany Jiří Paroubek. Tedy že by sociální demokracie mohla ve sněmovně jistit menšinovou vládu ODS a TOP 09.

"Dovedu si představit, že by některé věci prohlasovávali za pomoci některých poslanců Věcí veřejných a my bychom platili za užitečné idioty. Poškodilo by nás to výrazně v očích voličů. Takovou variantu nepreferuji," řekl Hašek.

"V tomto složení v poslanecké sněmovně podle našeho názoru není možné sestavit novou smysluplnou vládu," řekl Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy