Kdo za Fuksu? Nečas jméno dál tají, kandidáta už ale má

Domácí Domácí
5. 10. 2011 12:22
Bendlovo jméno premiér nekomentoval. ODS v regionech se za Nečase postavila a kritizuje Tluchoře
Petr Nečas
Petr Nečas | Foto: Jan Langer

Praha - Premiér Petr Nečas prohlásil, že už má jasno, jakého kandidáta navrhne prezidentu Václavu Klausovi za odvolaného ministra zemědělství Ivana Fuksu.

Konkrétní jméno však dál tají. Spekulace o bývalém šéfovi resortu dopravy Petr Bendlovi komentovat odmítl.

Nečas pouze řekl, že kandidáta chce nejprve představit prezidentovi s tím, že jméno bude zveřejněno "v horizontu dnů" a včas se jej dozví i vládní koaliční partneři ODS.

Předseda vlády v úterý poměrně překvapivě navrhl odchod ministra zemědělství Fuksy a prezident Klaus mu v podstatě okamžitě vyhověl.

Nečas svůj krok zdůvodnil dlouhodobou nespokojeností s ministrovou prací, Fuksa za odvoláním vidí vnitrostranické spory před blížícím se kongresem ODS.

Kromě Bendla se jako o možném kandidátovi hovoří o senátorovi Jiřím Oberfalzerovi.

Regionální šéfové ODS stojí za Nečasem, kritizují Tluchoře

Za Nečasovo rozhodnutí odvolat Fuksu se ve středu dopoledne ve společném prohlášení postavilo také 13 ze 14 regionálních sdružení ODS.

"Pokud Petr Nečas usoudil, že další spolupráce s Ivanem Fuksou není z jakéhokoli důvodu možná, je jeho nezadatelným právem provést na postu ministra personální změnu," uvedli v zaslaném prohlášení.

V něm zároveň kritizovali Nečasova největšího oponenta Petra Tluchoře.

"Jsme přesvědčeni, že ministři nominovaní ODS zastupují ve vládě stranu jako takovou a ne pouze svá regionální sdružení či dokonce jednu část jednoho regionálního sdružení. Z tohoto důvodu považujeme prohlášení Petra Tluchoře, že odvolání Ivana Fuksy je hrubým zásahem do středočeské ODS, za nešťastné. Vnímáme ho jako krok, který směřuje více k dělení ODS, než k jejímu sjednocování," napsali.

Pod textem je podepsán i Petr Bendl, šéf středočeské ODS. Toho včera Tluchoř kritizoval, protože v úterý chyběl na sněmu středočeské ODS, který většinově naopak odhlasoval podporu Fuksovi.

Pod společným prohlášením chybí i podpis šéfa královéhradecké regionální rady Ivana Adamce.

"Vzhledem k tomu, jak se pan premiér rozhodl, tak nevidím důvod, proč se k jeho rozhodnutí vyjadřovat. Nevím nic o důvodech (odvolání ministra zemědělství - pozn. red.). Odvolat ministra je výlučnou pravomocí premiéra. Ať si vybere ministra, jakého chce. Kdyby chtěl tento krok předtím konzultovat, tak bych se připojil," vysvětlil deníku Právo.

 

Právě se děje

Další zprávy