Těsné úspěchy, menšinové vlády i náhlé pády. Připomeňte si hlasování o důvěře za posledních 25 let

Jan Wirnitzer Jan Wirnitzer
11. 7. 2018 5:30
Celkem čtrnáctkrát se české vlády v minulosti pokusily získat důvěru. Podařilo se to jedenáctkrát, ale téměř každý pokus přinesl rekord či prvenství.

Praha - Celkem 12 mužů v roli českého premiéra se od roku 1992 snažilo sestavit vládu a získat pro ni důvěru v Poslanecké sněmovně. Někteří uspěli vícekrát, jiní až na druhý pokus, další vůbec. Podívejte se na podrobný přehled, kdy sněmovna hlasovala o nové vládě, jaké okolnosti volby provázely a jaký byl výsledek.

Oranžová revoluce. ČSSD na dnešní programové konferenci v Praze předvedla svoji novou barvu a uvedla slogan "Jistota a prosperita"
Oranžová revoluce. ČSSD na dnešní programové konferenci v Praze předvedla svoji novou barvu a uvedla slogan "Jistota a prosperita" | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vláda Jiřího Paroubka (2005)

I Stanislav Gross se ale musel záhy poroučet kvůli nejasnému financování svého bytu, a sociální demokracie tak během tříletého období vyslala do čela vlády třetího premiéra - někdejšího neúspěšného protivníka Miloše Zemana v souboji o předsednictví ČSSD Jiřího Paroubka. A protože se rozložení sil ve sněmovně nezměnilo, i on se ujal vlády s důvěrou 101 hlasů, tedy s podporou své ČSSD a partnerské Koalice a oproti hlasům opozičních ODS a KSČM.

Pro důvěru vládě se 13. května 2005 vyslovilo 101 poslanců, potřeba bylo 101.

 

Právě se děje

Další zprávy