Těsné úspěchy, menšinové vlády i náhlé pády. Připomeňte si hlasování o důvěře za posledních 25 let

Jan Wirnitzer Jan Wirnitzer
11. 7. 2018 5:30
Celkem čtrnáctkrát se české vlády v minulosti pokusily získat důvěru. Podařilo se to jedenáctkrát, ale téměř každý pokus přinesl rekord či prvenství.

Praha - Celkem 12 mužů v roli českého premiéra se od roku 1992 snažilo sestavit vládu a získat pro ni důvěru v Poslanecké sněmovně. Někteří uspěli vícekrát, jiní až na druhý pokus, další vůbec. Podívejte se na podrobný přehled, kdy sněmovna hlasovala o nové vládě, jaké okolnosti volby provázely a jaký byl výsledek.

Dosavadní předseda ČSSD a premiér Vladimír Špidla (vlevo) a Stanislav Gross pověřený vedením strany oznámili 26. června 2004
Dosavadní předseda ČSSD a premiér Vladimír Špidla (vlevo) a Stanislav Gross pověřený vedením strany oznámili 26. června 2004 | Foto: ČTK

Vláda Vladimíra Špidly (2002)

Sociální demokraté krátce před volbami v roce 2002 vystřídali vládnoucího Miloše Zemana intelektuálně se profilujícím Vladimírem Špidlou. Tah zabral, ČSSD volby vyhrála. Slabý výsledek do té doby sebevědomé Koalice (především Unie svobody odštěpené od ODS) stačil na sestavení proevropsky orientované vlády, kabinet ale od začátku disponoval jen těsnou většinou 101 poslanců.

Pro důvěru vládě se 7. srpna 2002 vyslovilo 101 poslanců, potřeba bylo 100.

 

Právě se děje

Další zprávy