Kdo řeší krizi lépe? Prošli jsme balíčky vlády a ČSSD

Petr Holub
17. 2. 2009 15:14
Opatření ve zkratce? Vláda firmám, opozice lidem. Uvnitř: Přehledná grafika
Mirek Topolánek a Jiří Paroubek: Oba mají své cesty, jak pomoci zemi z krize.
Mirek Topolánek a Jiří Paroubek: Oba mají své cesty, jak pomoci zemi z krize. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vládní strany i opozice zveřejnily své  krizové plány pro českou ekonomiku.

Zlepšit podnikové finance, stimulovat poptávku obyvatelstva, anebo zkusit obojí. Mezi těmito třemi cestami protikrizových intervencí rozhodne během jara politická reprezentace.

Zachránit zdravé firmy před dočasným nedostatkem financí se chystá vládní balíček, který tvoří především tři základní kroky: zrušení záloh na placení daní, nižší odvody pojistného a rychlejší odpisy.

Sociální demokraté proti tomu plánují přímé dotace na záchranu pracovních míst, vyšší sociální dávky především pro nezaměstnané a šrotovné ve výši 25 tisíc. Převážně jim jde o udržení spotřebitelské poptávky.

Topolánek sněmovnu nepotřebuje

Větší šanci projít mají vládní návrhy. Z deseti hlavních bodů Topolánkova protikrizového balíčku ČSSD odmítá pouze tři. U dvou z nich je to však lhostejné, protože snížení pojistného zaměstnancům a snížení podnikové daně už platí. Proti sociálním demokratům bude muset vláda prosadit snížení pojistného zaměstnavatelům.

Foto: Aktuálně.cz
Analýza:
Česko nalije do ekonomiky víc miliard, než žádala Unie

Tím je ještě ohroženo zrychlení odpisů, pokud bude premiér Mirek Topolánek trvat na jednom reformním balíku. Pouze odpisy vedle snížení pojistného vyžadují sepsání nového zákona.

ČSSD má přitom dost hlasů, aby vetovala zrychlené projednání. Zdržení zákonů o tři měsíce při běžném postupu ve sněmovně snižuje účinnost opatření na minimum.

9. 1. Po jednání s ukrajinským prezidentem Viktorem Juščenkem.
9. 1. Po jednání s ukrajinským prezidentem Viktorem Juščenkem. | Foto: Reuters
Čtěte také:
Vláda posílá firmám 60 miliard. Schodek vylétne na 160

ČSSD zbrojí na volby

Na rozdíl od dobrých vyhlídek vládních návrhů jsou dnes šance opozičního balíku minimální. Návrhy ČSSD nejsou dražší, než vládní plány, premiér Mirek Topolánek je však odmítá jako populistické. "Nepatříme k zemím, které by chtěly přijímat nějaké další balíčky," upozornil při prezentaci svého záchranného plánu v pondělí.

Podle prvního místopředsedy ČSSD by však vláda měla urychleně připravit další balíček, protože ekonomika se propadne víc, než vládní protikrizový plán předpokládá.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte rozhovor:
Sobotka navrhuje, ať berou nezaměstnaní 80 procent mzdy

ČSSD své šance otestuje už ve středu, kdy bude sněmovna hlasovat o prvním z jejích návrhů, snížení dolní sazby DPH z 9 na 6 procent. V případě neúspěchu může své návrhy využít v předvolební kampani pro Evropský parlament.

 

Právě se děje

Další zprávy